Λιβύη – Σάρατζ: Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, κατήγγειλε σήμερα τον βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών και αεροδρομίων στη χώρα του, χαρακτηρίζοντας τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, «εγκληματία πολέμου» σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.
«Παιδιά έχουν χάσει το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση από τους βομβαρδισμούς και το κλείσιμο των σχολείων εξαιτίας του επιτιθέμενου και αυτών που τον χρηματοδοτούν και του παρέχουν όπλα. Αυτοί πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε.
Ο Σάρατζ πρόσθεσε μάλιστα ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνησή του «ήταν πάντα έτοιμη να προχωρήσει στον δρόμο της ειρήνης και της σταθερότητας». Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των στρατιωτικών συμβουλίων των δύο πλευρών ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Πολιτικές συνομιλίες πρόκειται να ξεκινήσουν την Τετάρτη. Από την πλευρά του ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση επιμένει πως τα στρατεύματα του Χάφταρ πρέπει να απομακρυνθούν από τις περιοχές κοντά στην Τρίπολη, στο πλαίσιο των συνομιλιών που πραγματοποιούν οι δύο πλευρές στη Γενεύη.
«Η αντιπροσωπεία μας επιμένει ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ πρέπει να αποσυρθούν από τις περιοχές που είναι τώρα», επεσήμανε ο Μοχάμεντ Σιάλα, προσθέτοντας ότι μαχητές βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας και μπορεί να εξαπολύσουν επίθεση ανά πάσα στιγμή.
Σημειώνεται, πως οι ιταλικές αρχές τις προηγούμενες ημέρες συνέλαβαν τον πλοίαρχο ενός φορτηγού πλοίου υπό σημαία Λιβάνου, το οποίο κατασχέθηκε στο λιμάνι της Γένοβας με την υποψία ότι μετέφερε όπλα, μεταξύ των οποίων και άρματα μάχης, στη Λιβύη. Οποιαδήποτε παράδοση όπλων στη Λιβύη θα παραβίαζε το εμπάργκο που έχει κηρύξει ο ΟΗΕ, αν και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών παραδέχονται ότι το εμπάργκο αυτό καταπατάται συχνά.
Το πλοίο Bana κατασχέθηκε από την ιταλική αστυνομία στο λιμάνι της Γένοβας. Οι αρχές το ερεύνησαν αφού ένας από τους αξιωματικούς του είπε ότι φόρτωσε όπλα στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας και τα μετέφερε στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης. Στο φορτίο περιλαμβάνονταν άρματα μάχης, οβιδοβόλα, πολυβόλα και αντιαεροπορικά συστήματα, σύμφωνα με δικαστική πηγή.
Το Bana ήταν προγραμματισμένο να κάνει το δρομολόγιο Τουρκία – Γένοβα. Όμως, σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη που ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία, Τούρκοι στρατιωτικοί που συνόδευαν το φορτίο είπαν στο πλήρωμα να δηλώσει ότι έπρεπε να δέσουν στην Τρίπολη επειδή αντιμετώπιζαν μηχανικό πρόβλημα. Στη συνέχεια, το πλοίο συνέχισε κενό φορτίου για τη Γένοβα προκειμένου να φορτώσει αυτοκίνητα στο ιταλικό λιμάνι, εξήγησε ο εισαγγελέας Φράνκο Κόζι.