Κορονοϊός Ιταλία: Με ανησυχητικούς ρυθμούς αυξάνονται τα κρούσματα από τον κορονοϊό στην Ιταλία. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση τα άτομα που έχουν νοσήσει από τον ιό ανέρχονται στα 150 ενώ οι νεκροί στους τρεις. Ο τρίτος νεκρός είναι μια γυναίκα, η οποία νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της βόρειας Ιταλίας, λόγω ογκολογικών προβλημάτων, και ήταν βεβαρημένη η κατάσταση της υγείας της.
Η ιταλική κυβέρνηση, τις επόμενες ώρες ετοιμάζεται να εκτιμήσει εκ νέου, αναλυτικά την όλη κατάσταση και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, να λάβει τυχόν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού. Στο μεταξύ, οι δημοτικές αρχές του Μιλάνου ανακοίνωσαν ότι για προληπτικούς λόγους πρόκειται να κλείσει ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου, Ντουόμο.
Παράλληλα, από αύριο σταματούν και οι λειτουργίες στις καθολικές εκκλησίες της πόλης.
Σύμφωνα, δε, με πολλά ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, εξετάζεται και η προσωρινή διακοπή λειτουργίας των μουσείων του Βατικανού, από τα μεγαλύτερα μουσειακά συγκροτήματα στην Ευρώπη. Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, ετοιμάζεται να υπογράψει απόφαση με την οποία αναστέλλονται οι διαγωνισμοί που είχαν προγραμματιστεί στην ιταλική πρωτεύουσα για πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, με τη συμμετοχή χιλιάδων υποψηφίων.
Στο Μιλάνο, τέλος, θα μείνουν προσωρινά κλειστές ντίσκο και μαγαζιά στα οποία οι νέοι συνηθίζουν να συναντώνται για να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά.
Σταματά και το καρναβάλι της Βενετίας. Mε απόφαση του περιφερειάρχη του Βένετο, Λούκα Τζάια, σταματούν όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις, μέχρι τα τέλη του μηνός. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η διακοπή των εκδηλώσεων του παραδοσιακού καρναβαλιού της Βενετίας. Θα παραμείνουν κλειστά, επίσης, τα σχολεία, τα μουσεία και τα πανεπιστήμια της περιφέρειας. Παράλληλα, οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να θέσουν σε καραντίνα τους 274 μετανάστες και το πλήρωμα του πλοίου Ocean Viking (που ανήκει στην ΜΚΟ Sos Mediterranè) και το οποίο μόλις ελλιμενίσθηκε στο Ποτσάλο της Σικελίας.
Στην Ιταλία βρίσκονται σε εκπαιδευτική εκδρομή δέκα σχολεία από την Ελλάδα.
Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε για λόγους πρόληψης να αναστείλει κάθε εκπαιδευτική εκδρομή προς τη συγκεκριμένη χώρα. Σύσκεψη πραγματοποίησε και το υπουργείο Υγείας, με παράγοντες να εκφράζουν προβληματισμό για τα κρούσματα στην Ιταλία και σε άλλες μεσογειακές χώρες. Σε αυτή αποφασίστηκε οι μαθητές των σχολείων που θα επιστρέψουν από τις σχολικές εκδρομές να μην μπουν σε καραντίνα, καθώς οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ κρίνουν ότι δεν επισκέφθηκαν πληγείσες περιοχές. Την ίδια ώρα, ο μηχανισμός του υπουργείου βρίσκεται σε επιφυλακή και εξετάζει τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.
“Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο. Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας. Θα ακολουθήσουν σχετικές εγκύκλιοι για όλες τις δομές εκπαίδευσης”, τονίστηκε σχετικά από το υπουργείο Παιδείας.
Η Αυστρία αρνήθηκε την είσοδο σε τρένο:
«Μπλόκο» σε τρένο που προερχόταν από την Ιταλία έβαλε η Αυστρία, μετά από υποψία ότι δύο επιβάτες έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την εφημερίδα Oe24, που επικαλείται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Το τρένο βρίσκεται στο Μπρένερ Πας (Brenner Pass) , στο ιταλικό έδαφος. Δύο άτομα με πυρετό επιβαίνουν του τρένου, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι έχουν προβληθεί από τον ιό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ταμπλόιντ εφημερίδας.
Αυξημένη επιφυλακή και εποπτεία ζητούν οι επιστήμονες:
Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς η επιδημία βρίσκεται σε σημαντική καμπή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέπεμψε σήμα συναγερμού, για τον κίνδυνο εξάπλωσης. «Η επιδημία του Covid-19 γνώρισε σοβαρή καμπή τις τελευταίες 48 ώρες. Ο ΠΟΥ και τα κράτη μέλη του πρέπει τώρα να σκεφτούν να περάσουν σε μία στρατηγική ανάσχεσης σε μία στρατηγική ύφεσης, δηλαδή του περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων από την συνέχιση της διάδοσης» του ιού, δηλώνει ο καθηγητής Ντέβι Σριντάρ, υπεύθυνος του προγράμματος Υγειονομικής Διαχείρισης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.