Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί “εθνικιστών” Αριστερών και “συνεννοήσιμων” Δεξιών που συζητούν με τον Ερντογάν , δείχνει ότι στην Άγκυρα “διαβάζουν” κάθε μέρα τις εξελίξεις στην Αθήνα. Και τις αναλύουν… Κάτι που δεν κάνουμε με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο εμείς για τους Τούρκους. Η Άγκυρα εκμεταλλεύεται στο έπακρο κάτι που δεν μας αρέσει να ακούμε και να διαβάζουμε, αλλά δυστυχώς είναι αλήθεια: δεν έχουμε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για το τι θα πράξουμε σε περίπτωση που οι προκλήσεις της περάσουν σε άλλο επίπεδο και γίνουν ευθείες αμφισβητήσεις εθνικής κυριαρχίας.
Η ελληνική αντίδραση στις κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, άρχισε με τη διαρροή του σεναρίου που έλεγε “θα χτυπήσουμε το γεωτρύπανο, αν η Τουρκία το στείλει σε περιοχή συμφερόντων μας”. Δεν λέμε σε περιοχή ελληνικής ΑΟΖ, γιατί πολύ απλά δεν την έχουμε οριοθετήσει…
Η αποφασιστικότητα των Αθηνών κατά κάποιο τρόπο ,δοκιμάστηκε από την Τουρκία με την αποστολή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Προφανώς και δεν το ΄φερε ο καιρός. Η δικαιολογία της κυβέρνησης περί “ανέμων και υδάτων”, αλλά και η αντίδραση της που ήταν σαφώς χαμηλότερης έντασης, σε σχέση με την αντίδραση που είχαμε το 2018 σε αντίστοιχη πρόκληση, προσμετρήθηκε από την Άγκυρα.
Τις τελευταίες ημέρες κι ενώ οι κινήσεις της Τουρκίας, ειδικά στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, έχουν γίνει πιο μαζικές και πιο επιθετικές στην Αθήνα γίνονται δημόσιες συζητήσεις με τη συμμετοχή προβεβλημένων προσωπικοτήτων της πολιτικής, της διπλωματίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας, κατά τις οποίες υπερτονίστηκαν απόψεις όπως αυτή που λέει ότι “η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο”.
Ουδείς αρνήθηκε τα δικαιώματα της ,όπως αυτά απορρέουν από τις υπάρχουσες συνθήκες και το διεθνές δίκαιο! Ουδείς έχει αρνηθεί ποτέ το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοϊας και των πτήσεων στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου. Σε τι βοηθά λοιπόν η δημόσια έκφραση τέτοιων απόψεων; Προς το παρόν το μόνο που έχουν προσφέρει είναι να θυμώσουν κι άλλο την ήδη εκνευρισμένη ελληνική κοινή γνώμη και να δώσουν την ευκαιρία στον Ερντογάν να δηλώνει ότι “η Ελλάδα έχει αρχίσει να κατανοεί τις απόψεις μας για τη Μεσόγειο”.
Δεν είναι ευχάριστο και δεν είναι καθόλου εύκολο αλλά η ίδια η ζωή μας έχει αποδείξει πάρα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, ότι η αντιμετώπιση του δύσκολου γείτονά μας δεν μπορεί να γίνει μόνο με τη διπλωματία του κατευνασμού. Είναι απαραίτητο να υπάρχει πειστικό δόγμα αποτροπής και αυτό το το μήνυμα δεν εκπέμπεται το τελευταίο διάστημα όπως πρέπει.
Δόγμα αποτροπής δεν σημαίνει πόλεμος, όπως πολλοί φανατικοί του κατευνασμού υποστηρίζουν. Αποτροπή σημαίνει ακριβώς το αντίθετο. Κρατάς το ενδεχόμενο οποιασδήποτε στρατιωτικής αναμέτρησης μακριά. Αυτό είναι η αποτροπή και στις σπάνιες περιπτώσεις που την χρησιμοποιήσαμε αποδείχτηκε απείρως πιο αποτελεσματική από τον “κατευνασμό”.