Πολιτική

Νέο ασφαλιστικό: Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου

Νέο ασφαλιστικό: Με αρκετή ένταση ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Νέο ασφαλιστικό: Ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου με τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Βρούτση, να εκτιμά ότι όλοι οι σημερινοί και μελλοντικοί εργαζόμενοι θα πάρουν αύξηση αν συνταξιοδοτηθούν με το νέο νόμο. Ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι αύξηση στις συντάξεις τους θα πάρουν όσοι είναι ασφαλισμένοι για 30 χρόνια και μια μέρα, ενώ θα δουν άμεση αύξηση επιπλέον 280.000 συνταξιούχοι επικουρικής σύνταξης από 5 έως 200 ευρώ μεσοσταθμικά.

Στην κριτική που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καταργεί τη 13η σύνταξη, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι ποτέ δεν υπήρξε 13η σύνταξη, αλλά ένα επίδομα που στόχευε στη χειραγώγηση της ψήφου των συνταξιούχων.

Για επικοινωνιακή καταιγίδα που κάνει λόγο για αυξήσεις στις συντάξεις και μειώσεις στις εισφορές, έκανε λόγο η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, υποστηρίζοντας ότι οι 9 στους 10 είναι χαμένοι με το νομοσχέδιο αυτό. “Η κυβέρνηση επιχειρεί αντιστροφή αναδιανομή, αφαιρεί εισόδημα από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Πρόκειται για ακραία ασφαλιστική αλλαγή”, είπε με τον Γιάννη Βρούτση να σημειώνει ότι ο ίδιος ποτέ δεν είπε ότι θα δουν αυξήσεις όλοι οι νυν συνταξιούχοι.

“Ψέμα” χαρακτήρισε ο Γιώργος Μουλκιώτης από το Κίνημα Αλλαγής τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι δεν μειώνονται οι συντάξεις, ενώ από το ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “τσακίζει” τις συντάξεις και τις ασφαλιστικές παροχές. Εκ μέρους του ΜέΡΑ 25 η Μαρία Αμπατζίδου υποστήριξε ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου προτάσσει την ατομική ανταποδοτικότητα έναντι της κοινωνική αλληλεγγύης και οδηγεί στην ιδιωτική ασφάλιση.

Ελεγκτικό Συνέδριο: Νομικά προβλήματα σε κάποια άρθρα του Ασφαλιστικού

Υπενθυμίζεται, πως στην γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γίνονται παρατηρήσεις επί των διατάξεων του νομοσχεδίου, ενώ στην εισήγηση του επιτρόπου Επικρατείας, Αντωνίου Νικητάκη, γίνονται αναφορές για αντιθέσεις ορισμένων διατάξεων με τις συνταγματικές επιταγές. Διευκρινίζεται, ότι οι απόψεις της Ολομέλειας του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου επί του σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), έχει καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα και εάν θέλει η κυβέρνηση τις λαμβάνει υπόψη της. Τα άρθρα του νομοσχεδίου που αντιμετωπίζουν τα βασικά νομικά προβλήματα είναι τα 20-21, 24-25 και 27, ενώ οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου διατυπώνουν παρατηρήσεις και σε άλλα άρθρα.