Αλέξης Τσίπρας Γαλλική Γερουσία: Να υπάρξει θετική απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας – αν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με την ελληνική εθνική μειονότητα – υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην γαλλική Γερουσία για την ευρωπαϊκή διεύρυνση
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι ότι η διεύρυνση δεν επιτρέπει την εμβάθυνση, καθώς οι δύο διαδικασίες κινήθηκαν μαζί ιστορικά όταν η ΕΕ είχε ένα δυναμικό όραμα για το μέλλον. Ο ίδιος σημείωσε ότι:
- Η ΕΕ δεν μπορεί να αποκτήσει έναν δυναμικό διεθνή γεωπολιτικό ρόλο, εάν δεν είναι αξιόπιστη στην ίδια της τη γειτονία, στηρίζοντας έμπρακτα τη συμφωνία των Πρεσπών.
- Η περίοδος που ακολούθησε το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας των Βαλκανίων το 2014, οδήγησε στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και την ενίσχυση τρίτων δυνάμεων εις βάρος της ΕΕ. Αν δεν αξιοποιηθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και συμπαρέσυρε την Αλβανία και τον διάλογο για το Κόσοβο, η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς η περιοχή θα βυθιστεί πάλι στην αστάθεια και οι μεταναστευτικές ροές από τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρώπη θα κορυφωθούν.
- Το πρόβλημα με τη συνοχή της ΕΕ και την αποτελεσματικότητα της ενταξιακής διαδικασίας, λύνεται με την ενίσχυση της μεθοδολογίας όπως πρότεινε η ΕΕ, με την στήριξη των ευρωπαϊκών αξιών και μια πιο κοινωνική Ευρώπη, όχι με την ακύρωση της διεύρυνσης.
- Η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ηγέτες και λαούς της περιοχής που είναι έτοιμοι να πάρουν γενναίες αποφάσεις και να κάνουν μεταρρυθμίσεις, αλλιώς δικαιώνει τις δυνάμεις του εθνικισμού και αυταρχισμού.
Ο Α. Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά “Εάν επιβραβευθεί ο Ζόραν Ζάεφ και ο λαός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, θα είναι ένα μήνυμα για όλους τους άλλους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής. Θα είναι ένα μήνυμα προς την ηγεσία της Αλβανίας να κάνει ακόμη περισσότερα βήματα -ειδικά σε θέματα Κράτους Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας- έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να πάρει πράσινο φως, ευελπιστούμε, μαζί με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Θα είναι ένα μήνυμα στους ηγέτες του Βελιγραδίου και της Πρίστινα για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου. Θα είναι ένα μήνυμα προς την ηγεσία της Βοσνίας για σταθερότητα. Από την άλλη πλευρά, εάν η διαδικασία προσχώρησης παραμείνει “παγωμένη”, το μήνυμα θα είναι σαφές: η Ευρώπη δεν ανταμείβει τους ηγέτες που είναι μεταρρυθμιστές ή επιτυγχάνουν συμβιβασμούς.”