Η τουρκική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο, με την τουρκική λίρα να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου, από τον περασμένο Μάϊο. Στη Λιβύη, οι δυνάμεις του Χάφταρ, βομβάρδισαν τουρκικό πλοίο μέσα στο λιμάνι της Τρίπολης, την ώρα που ξεφόρτωνε πολεμικό υλικό για τις δυνάμεις του Σάρατζ. Πληροφορίες αναφέρουν την κατάρριψη δύο ακόμη τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Στη Συρία, ο Πούτιν φαίνεται αποφασισμένος να βάλει στον Ερντογάν όρια και όρους που αν δεν τους δεχτεί θα τον αναγκάσουν να τα μαζέψει και να φύγει. Το πλήγμα θα ΄ναι μεγάλο για τον υποτίθεται “ανίκητο” Ερντογάν και τον στρατό τους. Στην Τουρκία ακούστηκαν φήμες για πραξικόπημα και ο πρώην πρόεδρος Γκιουλ ασκεί δημόσια κριτική στο σύστημα εξουσίας της Άγκυρας.
Στην Αθήνα πάλι, έναντι όλων αυτών φαίνεται ότι “στρώνουμε χαλί” σ΄ αυτό που πολλοί ονομάζουν “επώδυνο συμβιβασμό” με την Τουρκία, λες και οποιαδήποτε άλλη λύση έχει εκ των προτέρων αποκλειστεί. Σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις χθες στην Αθήνα, φάνηκε ότι η πολιτική των “κόκκινων γραμμών” και της προετοιμασίας να αντιμετωπιστεί πιθανή κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν έχει βεβαίως εγκαταλειφθεί, αλλά σίγουρα έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο και μάλιστα με σχεδόν διακομματική υποστήριξη.
Στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Παπανδρέου τόνισαν την ανάγκη να βρεθεί λύση στα ελληνοτουρκικά με “διάλογο και διπλωματία”. Λίγη ώρα αργότερα σε εκδήλωση του “Δικτύου” της Άννας Διαμαντοπούλου, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καιρίδης αναγνώριζε παρουσία του Τούρκου πρέσβη ότι η Τουρκία “ως παράκτιο κράτος έχει δικαιώματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο”. Ο Τούρκος πρέσβης είχε ήδη μιλήσει τονίζοντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δεχτεί “συμφωνίες από την πίσω πόρτα” και επέμεινε στις απαιτήσει για “δίκαιη μοιρασιά των ενεργειακών πόρων στη Μεσόγειο”.
Ο μόνος που υπενθύμισε στην ίδια εκδήλωσε , ότι η συζήτηση και η διπλωματία δεν είναι αυτονόητα, αν δεν προσδιοριστεί τι συζητάμε ήταν ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην ΥΕΘΑ. “Δεν μπορεί να συζητάμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την ίδια ημέρα να γίνονται υπερπτήσεις και παραβιάσεις…
Δεν μπορεί να θέτουμε το θέμα των παραβιάσεων στις συζητήσεις και να μας απαντούν ποιες παραβιάσεις. Να συζητάμε, αλλά πρέπει να υπάρξει κάποια βάση στη συζήτηση που κάνουμε”, είπε ο κ.Αποστολάκης προσθέτοντας ότι “φθάνει με τις θεωρητικές προσεγγίσεις. Πρέπει να βρούμε λύσεις και η βάση για να γίνει αυτό ,είναι σεβασμός στο διεθνές δίκαιο”.
Κάθε λογικός άνθρωπος προφανώς προτιμά και επιδιώκει τη διπλωματία και το διάλογο στην κρίση διαρκείας που βιώνουμε με την Τουρκία. Όμως δεν μπορεί να εμφανίζεται η Ελλάδα έτοιμη να προχωρήσει σ΄ έναν διάλογο λες και είναι εκείνη που βιάζεται να “κλείσει άρον άρον” τα θέματα των παράλογων διεκδικήσεων που η Άγκυρα θέτει και ξαναθέτει. Δεν μπορεί να δείχνει τόσο πρόθυμη να πάει σε μια συζήτηση η οποία εκ των πραγμάτων δεν εξυπηρετεί τα εθνικά της συμφέροντα.
“Και τι θα γίνει, πόλεμος”, είναι το ερώτημα που θέτουν όσοι επιμένουν να πάμε σε συζήτηση χωρίς να εξετάσουμε καμία άλλη λύση. Στην Ελλάδα κάποιοι έχουν πολύ εύκολο τον πόλεμο! Όπως είπε ο κ. Αποστολάκης “ο κόσμος με ρωτάει στο δρόμο αν θα γίνει πόλεμος! Απαντώ ότι υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν μέχρι να φθάσουμε εκεί”.
Απ΄ όλα όσα μπορούν να γίνουν όμως, φαίνεται ότι κάποιοι έχουν επιλέξει τον άμεσο διάλογο με μια Τουρκία που βρίσκεται στη γωνία κι εμείς θα σπεύσουμε να την τραβήξουμε από εκεί προσφέροντας της διέξοδο.
Ας μη βιαζόμαστε.