Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Αλέξης Τσίπρας: Την ανάγκη να υπάρξει θετική απόφαση στο Ευρωπαικό Συμβούλιο του Μαρτίου, για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλέξης Τσίπρας: Υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, υπό την προϋπόθεση ότι τα Τίρανα θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά στην ελληνική εθνική μειονότητα, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στη γαλλική Γερουσία για την ευρωπαϊκή διεύρυνση, ο τέως πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει θετική απόφαση για το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας απέρριψε το ότι η διεύρυνση δεν επιτρέπει την εμβάθυνση, καθώς όπως είπε, οι δύο διαδικασίες κινήθηκαν μαζί ιστορικά όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ένα δυναμικό όραμα για το μέλλον.

Ακολούθως υπογράμμισε ότι:

  • Η ΕΕ δεν μπορεί να αποκτήσει έναν δυναμικό διεθνή γεωπολιτικό ρόλο, εάν δεν είναι αξιόπιστη στην ίδια της τη γειτονία, στηρίζοντας έμπρακτα τη συμφωνία των Πρεσπών.
  • Η περίοδος που ακολούθησε το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας των Βαλκανίων το 2014, οδήγησε στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και την ενίσχυση τρίτων δυνάμεων εις βάρος της ΕΕ. Αν δεν αξιοποιηθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και συμπαρέσυρε την Αλβανία και τον διάλογο για το Κόσοβο, η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς η περιοχή θα βυθιστεί πάλι στην αστάθεια και οι μεταναστευτικές ροές από τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρώπη θα κορυφωθούν.
  • Το πρόβλημα με τη συνοχή της ΕΕ και την αποτελεσματικότητα της ενταξιακής διαδικασίας, λύνεται με την ενίσχυση της μεθοδολογίας όπως πρότεινε η ΕΕ, με την στήριξη των ευρωπαϊκών αξιών και μια πιο κοινωνική Ευρώπη, όχι με την ακύρωση της διεύρυνσης.
  • Η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ηγέτες και λαούς της περιοχής που είναι έτοιμοι να πάρουν γενναίες αποφάσεις και να κάνουν μεταρρυθμίσεις, αλλιώς δικαιώνει τις δυνάμεις του εθνικισμού και αυταρχισμού.