Άποψη

Δημοσκοπήσεις που δείχνουν κρίση στην Τουρκία αλλά και στο Αιγαίο

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία, η οποία αποτυπώνεται και σε δημοσκοπήσεις στη γείτονα χώρα είναι το θέμα σχολιασμού του Πάρι Καρβουνόπουλου στο blog του στο Pagenews.gr και κατά πόσο αυτή η κρίση επηρεάζει και την κατάσταση στο Αιγαίο.

Δημοσκοπήσεις κρίσης στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και στα ελληνοτουρκικά. Οι δείκτες της τουρκικής οικονομίας δεν είναι οι μόνοι που προβληματίζουν το καθεστώς Ερντογάν. Τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία δείχνουν ότι το ποσοστό αποδοχής του συστήματος διακυβέρνησης που εφαρμόζει ο Ερντογάν έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το δεύτερο 10ήμερο του Ιανουαρίου από την εταιρεία Metropoll.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι το μοναδικό ποσοστό που είναι ανεβασμένο είναι αυτό που αφορά τις αντιδράσεις του Ερντογάν σε καταστάσεις κρίσεων! Διαβάζοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν μπορεί να μη σκεφτείς ότι ακόμη κι αυτές μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά στα ελληνοτουρκικά που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης διαρκείας.

Η Αθήνα από τη δική της πλευρά επιμένει στην προσπάθεια αποφυγής της κλιμάκωσης αλλά μάλλον με λάθος τρόπο. Μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση έστελνε σε καθημερινή βάση το μήνυμα των “κόκκινων γραμμών”, με δηλώσεις αλλά και διαρροές που είχαν δημιουργήσει ένα κλίμα αποφασιστικότητας στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε τουρκικής κλιμάκωσης. Τις τελευταίες ημέρες αυτή η επιλογή φαίνεται να ΄χει αλλάξει και αρκετοί εύχονται οι “κόκκινες γραμμές” να μην έχουν ξεθωριάσει.

Η χθεσινή φωτογραφία από το ΥΠΕΘΑ και τη συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων αξιωματικών είναι χαρακτηριστική. Στην είσοδο του ΓΕΕΘΑ έχουν φωτογραφηθεί ,όλοι μαζί ,μετά από την πρώτη ημέρα συζητήσεων που θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου. Μόνο που λίγο μετά από την αποστολή αυτής της φωτογραφίας στα e mail των στρατιωτικών συντακτών ήρθε και ο απολογισμός των χθεσινών παραβιάσεων στο Αιγαίο. 34 παραβιάσεις καταγράφηκαν την ώρα που Έλληνες και Τούρκοι συζητούσαν περί Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο ΥΠΕΘΑ. Κοντά στις 1000 παραβιάσεις έχουν γίνει από την αρχή του χρόνου και περίπου 100 απ΄ αυτές είναι υπερπτήσεις.

Κανένας στην Ελλάδα δεν επιθυμεί κλιμάκωση των σχέσεων με την Τουρκία. Πολύ περισσότερο δεν επιδιώκει οποιασδήποτε μορφής “στρατιωτική τριβή”. Το θέμα όμως είναι ότι τα ελληνικά “θέλω” δεν αρκούν για την αποφυγή της έντασης. Είναι δυστυχώς στο χέρι του Ερντογάν να οδηγήσει τις εξελίξεις σ΄ ότι έχει να κάνει με το αν και πόσο θα υπάρξει κλιμάκωση. Όπως πιέζεται αυτός από δημοσκοπήσεις, έτσι πιέζονται και οι δικοί μας. Οι επιδόσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, μαζί μ΄ αυτές στο προσφυγικό ήδη αξιολογούνται αρνητικά από τους ψηφοφόρους.