Οικονομία

Χρήστος Σταϊκούρας επιτόκιο: “Η συνεχής μείωση αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της αγοράς”

Χρήστος Σταϊκούρας επιτόκιο: Ο υπουργός Οικονομικών σχολίσε τη χθεσινή πτώση του του επιτοκίου στο 1% με το κόστος δανεισμού να φθάσει σε ιστορικά χαμηλά.

Χρήστος Σταϊκούρας επιτόκιο: Η συνεχής μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των αγορών στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τη μείωση του επιτοκίου χθες κάτω από το 1%.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών

“Σήμερα, για πρώτη φορά, το κόστος δανεισμού «σπάει», προς τα κάτω, το φράγμα του 1%. Η συνεχής μείωση του επιτοκίου και η διατήρησή του σε χαμηλό ύψος αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Συνεχίζουμε, με σχέδιο, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής”.

Χρήστος Σταϊκούρας: “Ειδικός διαχειριστής για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ”

Χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα της διάσωσης της ΛΑΡΚΟ τονίζοντας πως στην εταιρεία θα εγκατασταθεί ειδικός διαχειριστής προκειμένου να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την προσπάθεια να βγει η ΔΕΚΟ από το αδιέξοδο.

«Η κατάσταση στην εταιρεία είναι δραματική. Καταθέσαμε τροπολογία για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ, επιδιώκουμε την ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή μέσα από μια διαδικασία που θα είναι γρήγορη και συμβατή με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για πρώτη φορά το Δημόσιο βάζει 35 εκατομμύρια για την ειδική διαχείριση. Χωρίς αυτό το ποσό η ΛΑΡΚΟ θα χρεοκοπούσε. Ο ειδικός διαχειριστής θα μειώσει το κόστος των αμοιβών κατά 25%. Προβλέπεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα σε 12 μήνες», είπε ο κ. Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι πρέπει να σωθεί η εταιρεία και μίλησε για τα ελλείμματα και τα χρέη της. «Και όλα τα χρέη του παρελθόντος να διαγράψω, κάθε μήνα η ΛΑΡΚΟ μπαίνει μέσα. 148 εκατομμύρια ευρώ ήταν οι σωρευτικές ζημιές την τετραετία 2014-20018. Το 2019 ήταν χειρότερη η κατάσταση, πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ είναι τα συνολικά της χρέη. Καθημερινά το χρέος της ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ αυξάνει κατά πέντε με πεντέμισι εκατομμύρια ευρώ. Η ΔΕΗ είχε στείλει ειδοποίηση στη ΛΑΡΚΟ ότι θα διακόψει το ρεύμα στις 17 Φεβρουαρίου. Ανέστειλε την διακοπή λόγω της τροπολογίας που καταθέσαμε.

Η ΛΑΡΚΟ απειλείται με πρόστιμο 49, 5 εκατ. ευρώ για το θέμα των αερίων του θερμοκηπίου. Ο τελευταίος ισολογισμός της εταιρείας δημοσιευμένος είναι το 2014, δεν υπάρχουν οικονομικές καταστάσεις. Τα ταμειακά διαθέσιμα της ΛΑΡΚΟ είναι μηδέν. Η εταιρεία ενοχοποιείται για τη σοβαρή ρύπανση της ευρύτερης περιοχής. Απαιτούνται πολλά εκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής νικελίου, που όμως δεν υπάρχουν. 160 εκατομμύρια ευρώ καλείται η εταιρεία να επιστρέψει στο Δημόσιο έπειτα από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παράνομες κρατικές χρηματοδοτήσεις».