Οικονομία

Κωστής Χατζηδάκης ΛΑΡΚΟ: Θέλουμε να αποφύγουμε την πτώχευση

Κωστής Χατζηδάκης ΛΑΡΚΟ: Με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα προκειμένου η εταιρία να μην πτωχεύσει.

Κωστής Χατζηδάκης ΛΑΡΚΟ:Για το σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά την ΛΑΡΚΟ μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.  «Η προσπάθεια μας είναι να αποφύγουμε την πτώχευση. Δόθηκε μια χρηματοδότηση-γέφυρα για τελευταία φορά. Δώσαμε όριο 12 μήνες για να λυθεί το θέμα και ζητήσαμε από του εργαζόμενους να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως εξήγησε η κυβέρνηση εφαρμόζει απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να «σπάσει» σε τρία κομμάτια η ΛΑΡΚΟ και να βρεθεί ιδιώτης επενδυτής. «Αυτό που θέλουμε είναι να πουληθεί ελεύθερη βαρών» πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Όσον αφορά το μέλλον των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ ο υπουργός Ενέργειας είπε «πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα θα απορροφηθεί από τον νέο επενδυτή επειδή οι εργαζόμενοι είναι ειδικευμένοι στο νικέλιο».

Ο Κωστής Χατζηδάκης ρωτήθηκε και για το σχέδιο απολιγνιτοποίησης εξηγώντας ότι η απόφαση ελήφθη «και για λόγους περιβαλλοντικούς» υπενθυμίζοντας ότι η ΔΕΗ το 2018 «μπήκε μέσα 200 εκατ. ευρώ και το 2019 300 εκατ. ευρώ μόνο από τον λιγνίτη».

Στην ερώτηση, τέλος, αν η αλλαγή αυτή θα φέρει αύξηση στην τιμή του ρεύματος ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι «ο λιγνίτης είναι ακριβό καύσιμο. Αντίθετα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο φτηναίνουν».

Κωστής Χατζηδάκης: Η τροπολογία που ήρθε στη Βουλή είναι η τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ

Τελευταία ευκαιρία για τη ΛΑΡΚΟ χαρακτήρισε την τροπολογία για την εξυγίανση της εταιρίας που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.  Όπως είπε η ΛΑΡΚΟ είναι προβληματική από τη δεκαετία του ’80 και η κυβέρνηση είχε το θάρρος να θέσει το δάχτυλο «επί τον τύπον των ήλων».

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό, επισημαίνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι δέσμια των ιδεοληψιών που την τυφλώνουν. Διερωτήθηκε μάλιστα αν «μια διαφανής διαδικασία διαγωνισμού για να βρεθεί ιδιώτης επενδυτής ήταν υπεύθυνη εθνική πράξη όταν το έκανε ο κ. Τσακαλώτος και φιλελευθερισμός όταν το κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ».