Δεν πρέπει να υπάρχει παιδί αλλά και ενήλικας που να μην έχει παίξει Monopoly. Το επιτραπέζιο παιχνίδι το οποίο μπήκε στο βιβλίο ρεκόρ γκίνες ως το πιο εμπορικό στο είδος του στον κόσμο. Λίγοι είναι εκείνοι οι οποίοι γνωρίζουν ότι στην πρώτη του εκδοχή ήταν γνωστό και ως “το παιχνίδι του Νοικοκύρη” το οποίο είχε δημιουργήσει το 1904 η Ελίζαμπεθ Μάτζι Φίλιπς, η οποία προσπάθησε με αυτό τον τρόπο να εξηγήσει την απλή θεωρία των φόρων του Χένρι Τζώρτζ. Ωστόσο στις 5 Νοεμβρίου του 1935 οι αδελφοί Πάρκερ από τη Μεγάλη Βρετανία ήταν οι πρώτοι που κυκλοφόρησαν το παιχνίδι της Monopoly στην παγκόσμια αγορά. Είχε προηγηθεί η κατοχύρωση της πατέντας του παιχνιδιού η οποία έγινε σαν σήμερα στις 7 Φεβρουαρίου του 1935.
Το ιστορικό και κλασικό πλέον επιτραπέζιο παιχνίδι περιλαμβάνει την αγορά και ενοικίαση ιδιοκτησιών με χρήματα του παιχνιδιού, καθώς οι παίκτες περιφέρονται διαδοχικά στο ταμπλό, σύμφωνα με την κάθε ζαριά. Η λέξη Monopoly προέρχεται από τον όρο “μονοπώλιο”, την κυριαρχία δηλαδή στην αγορά μίας μόνο επιχείρησης. Τον περασμένο Νοέμβριο η Monopoly έγινε 84 ετών.
Όπως μας ενημερώνει η wikipedia, το 1941, η Βρετανική Μυστική Υπηρεσία έβαλε τον Τζον Ουάντιγκτον, τον κατοχυρωμένο κατασκευαστή του παιχνιδιού εκτός Η.Π.Α., να δημιουργήσει μια ειδική έκδοση για τους κρατούμενους από τους Ναζί του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα στα παιχνίδια υπήρχαν κρυμμένοι χάρτες, πυξίδες, αληθινά χρήματα και άλλα χρήσιμα αντικείμενα για απόδραση. Μοιράστηκαν στους κρατούμενους από τον Εθνικό Ερυθρό Σταυρό.
Τη δεκαετία του ’70, η αρχική ιστορία του παιχνιδιού άρχισε να χάνεται (και τουλάχιστον ένας ιστορικός δήλωσε ότι είχε σκόπιμα αποσιωπηθεί), και η ιδέα που δημιούργησε ο Τσαρλς Ντάροου έγινε παράδοση. Αυτό αναφέρθηκε το 1974 στο «Βιβλίο Της Monopoly: Στρατηγική και Τακτικές του Διασημότερου Παγκοσμίως Παιχνιδιού» (The Monopoly Book: Strategy and Tactics of the World’s Most Popular Game), της Μαξίν Μπράντι, και ακόμα και στις οδηγίες του παιχνιδιού. Καθώς ο καθηγητής Ραλφ Άνσπακ μαχόταν εναντίον των Αδελφών Πάρκερ και την τότε μητρική τους εταιρεία, General Mills, στο σήμα κατατεθέν της Monopoly, αρκετή από την ιστορία της Monopoly είχε επαναπροσδιοριστεί.
Η ονομασία του παιχνιδιού παραμένει κατοχυρωμένο σήμα κατατεθέν των αδελφών Parker, όπως και τα συγκεκριμένα σχεδιαστικά στοιχεία. Η τρέχουσα μητρική εταιρεία των Parker, Hasbro, αναγνωρίζει μόνο τον ρόλο του Ντάροου στη δημιουργία του παιχνιδιού. Ο καθηγητής Άνσπακ εξέδωσε ένα βιβλίο σχετικά με τις έρευνές του, με τον τίτλο “Monopoly: η Απάτη των Δισεκατομμυρίων” (The Billion Dollar Monopoly Swindle) που επανεκδόθηκε ως “το σκάνδαλο της Monopoly” (Monopolygate), στο οποίο αναλύει τη γνώμη του πάνω στην σκόπιμη αποσιώπηση της πρώιμης ιστορίας της Monopoly.
Η επίσημη μασκότ του παιχνιδιού είναι ο «Πλούσιος Θείος με τα Σακιά» (Rich Uncle Pennybags), ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στις κάρτες «Εντολής» και «Απόφασης» το 1936. Απ’ το 1985, εμφανίζεται στο δεύτερο όμικρον της λέξης Monopoly σαν μέρος του λογότυπου. Η Hasbro επανέφερε επίσημα τον χαρακτήρα ως “Mr. Monopoly” το 1998. Δέκα χρόνια αργότερα, άλλαξε για άλλη μια φορά εμφάνιση και βρέθηκε πίσω από το λογότυπο του παιχνιδιού.
Ογδόντα από τις 30.000 επετειακές εκδόσεις της Monopoly που κυκλοφόρησαν στη Γαλλία το 2014, τη χρονιά που το επιτραπέζιο είχε επέτειο 80 ετών, είχαν μέσα αληθινά χρήματα! Κάτι που σημαίνει ότι η τύχη χαμογέλασε σε 80 ανθρώπους που αγόρασαν το παιχνίδι που είχε μέσα 20.580 ευρώ. Τα τυχερά αυτά κουτιά είχαν ακριβώς το ίδιο βάρος, αν και ήταν λίγο πιο χοντρά από τα κανονικά. Η πιο ακριβή Μονόπολη που έχει ποτέ πουληθεί είχε δημιουργηθεί από ένα διάσημο κοσμηματοπώλη του Σαν Φρανσίσκο και στοίχιζε 2 εκατ. δολάρια. Το σετ αποτελούνταν από ένα επίχρυσο ταμπλό 23 καρατίων και ένα ζάρι διακοσμημένο με διαμάντια.
Το φθινόπωρο του 2008, μαζί με την παγκόσμια έκδοση, στην αγορά των βιντεοπαιχνιδιών εισήχθησε ο τίτλος Monopoly: Featuring classic and world edition boards, για τις κονσόλες PlayStation 2, Playstation 3 και Xbox 360. Το παιχνίδι περιλαμβάνει δύο ταμπλώ, το κλασικό και αυτό της παγκόσμιας έκδοσης, όμως διαθέτει πάνω από 10 τοποθεσίες παιχνιδιού. Δηλαδή περιλαμβάνει τοποθεσίες όπως το τραπέζι της κουζίνας, παγοδρόμιο, κινέζικο, φουτουριστικό, μπαλκονιού κ.ά. που κάνουν το παιχνίδι διασκεδαστικό και προσδίδουν νόημα.
Σε κάθε πίστα, ο κύριος Monopoly με τη νέα του εμφάνιση, επεξηγεί το παιχνίδι και κάνει πιο εύκολη την εξέλιξη του παιχνιδιού. Επιπλέον, σε σύγκριση με την επιτραπέζια έκδοση, προστίθενται μίνι παιχνίδια και διαγωνισμοί π.χ. για την αποφυγή πληρωμής ενός φόρου που σου ζητάει μια κάρτα εντολής, για να αυξήσεις το κέρδος που σου χαρίζει μια κάρτα απόφασης ή ακόμα και να βγεις από τη φυλακή! Μπορούν να παίξουν 1-4 παίκτες. Παλαιότερα, είχαν αποπειραθεί παρόμοια βιντεοπαιχνίδια στην Αμερική, χωρίς ιδιαίτερη απήχηση.