Κόσμος

Κριστίνα Κόουκ NASA: Η Αμερικανίδα ηγήθηκε του πρώτου διαστημικού περιπάτου από γυναίκες το 2019 [vid]

Κριστίνα Κόουκ NASA: Κατέρριψε το ρεκόρ παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στο τέλος μιας αποστολής 328 ημερών.

«Αισθάνομαι τόσο συγκλονισμένη και ευτυχισμένη». Ήταν τα πρώτα λόγια της Κριστίνα Κόουκ, της γυναίκας αστροναύτη που κατέρριψε το ρεκόρ παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στο τέλος μιας αποστολής 328 ημερών. Η Αμερικανίδα αστροναύτης  ηγήθηκε του πρώτου διαστημικού περιπάτου από γυναίκες το 2019 και μόλις χθες προσγειώθηκε στο Καζακστάν.

Στη διαστημική κάψουλα Soyuz MS-13 βρισκόταν εκτός από την Κόουκ, 41 ετών, και ο Ευρωπαίος αστροναύτης  Λούκα Παρμιτάνο και ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξάντερ Σκβόρτσοβ.  Η αποστολή της Κόουκ κατέρριψε το ρεκόρ της μεγαλύτερης συνεχόμενης παραμονής στο διάστημα από μια γυναίκα, το οποίο είχε προηγουμένως η Πέγκι Γουίλσον της NASA.

Πέτυχε επίσης ένα φυλετικό ορόσημο σε έναν διαστημικό περίπατο ‘ρουτίνας’ μαζί με τη συνάδελφό της αστροναύτη της NASA Τζέζικα Μέιρ τον περασμένο Οκτώβριο, όταν για πρώτη φορά δύο γυναίκες βγήκαν ταυτόχρονα από τον διαστημικό σταθμό.

Η πρώτη προσπάθεια της NASA για έναν διαστημικό περίπατο από γυναίκες τον Μάρτιο του 2019 αναβλήθηκε επειδή μια από τις μετρίου μεγέθους στολές αστροναυτών δεν είχε διαμορφωθεί εκ των προτέρων, προκαλώντας μια διαμάχη για την ισότητα των φύλων στο εσωτερικό της διαστημικής κοινότητας.

Αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό, η 20ή επέτειός του οποίου σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη συμπληρώνεται αργότερα φέτος, έχουν πραγματοποιήσει 227 διαστημικούς περιπάτους συντήρησης, εκ των οποίων περίπου 24 περιλάμβαναν γυναίκες αστροναύτες, σύμφωνα με τη NASA. Η Κόουκ και η Μέιρ πραγματοποίησαν άλλους δύο διαστημικούς περιπάτους μαζί τον Ιανουάριο.

Η NASA ανέφερε πως η μακρά αποστολή της Κόουκ θα παράσχει στους ερευνητές πολλά απαραίτητα δεδομένα για το πώς η έλλειψη βαρύτητας και η διαστημική ακτινοβολία επηρεάζουν το γυναικείο σώμα στις διαστημικές πτήσεις μακράς διάρκειας.

Οι επιστημονικές αυτές πληροφορίες που θα εξεταστούν τους ερχόμενους μήνες, μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες για τη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ που φιλοδοξεί να κατασκευάσει έναν μόνιμο διαστημικό σταθμό στην επιφάνεια της Σελήνης μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.

Οι 340 ημέρες σε τροχιά του Αμερικανού αστροναύτη Σκοτ Κέλι, που ξεκίνησαν το 2015 κατέδειξαν πως η μακρά παραμονή στο διάστημα έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία όπως η πάχυνση της καρωτίδας και του αμφιβληστροειδούς, αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων και ελαφρά νοητική βλάβη στους άνδρες.

Αφού τέθηκε σε τροχιά τον Μάρτιο, η διάρκεια της αποστολής της Κόουκ παρατάθηκε τον Απρίλιο, από έξι μήνες, που ήταν αρχικά σε ένα χρόνο, όταν εκείνη βρισκόταν ήδη στον διαστημικό σταθμό.