Κορωνοϊός Κίνα: Την τελευταία του πνοή άφησε ο 34χρονος Κινέζος γιατρός Λι Γουένλιανγκ, ο οποίος νοσούσε από τον κορωνοϊό και κατέληξε στην Εντατική. Ήταν ένας από τους γιατρούς που μπήκαν στο στόχαστρο της αστυνομίας εξαιτίας της προσπάθειάς τους να μιλήσουν για τον φονικό ιό τις πρώτες εβδομάδες της εμφάνισής του. Ο Λι οφθαλμίατρος στην ειδικότητα, βρέθηκε ανάμεσα στους οκτώ πολίτες οι οποίοι κλήθηκαν για εξηγήσεις από τις Αρχές για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Αναγκάστηκε μάλιστα να υπογράψει μια δήλωση στην οποία αναγνώριζε το παράπτωμά του και υποσχόταν να μην κάνει στο μέλλον παράνομες ενέργειες.
Στα τέλη Δεκεμβρίου ο Λι εξήγησε ότι, σύμφωνα με τα τεστ στα οποία υπεβλήθησαν τα άτομα, η ασθένεια ήταν ένας κορωνοϊός, δηλαδή μια οικογένεια ιών που περιλαμβάνει σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS). Οι μνήμες από την πανδημία SARS του 2003, που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, είναι ακόμη βαθιές στην Κίνα. Ο Λι, που εργάζεται στην Ουχάν, ζήτησε από τους φίλους του να ενημερώσουν τα κοντινά τους πρόσωπα ιδιωτικά.
Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες το μήνυμά του έγινε viral, χωρίς μάλιστα να κρύβεται το όνομά του. «Όταν το είδα να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, κατάλαβα ότι ήταν πέρα από τον έλεγχό μου και ότι το πιθανότερο είναι να τιμωρηθώ», είπε ο Λι. Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του μηνύματος, ο γιατρός κατηγορήθηκε από την αστυνομία της Ουχάν για διασπορά φημών. Από τη μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου, ο Λι είπε στο CNN ότι η εξέταση στην οποία υποβλήθηκε για να διαπιστωθεί αν είναι φορέας του κορωνοϊού, βγήκε θετική.
Η διάγνωσή του προκάλεσε οργή σε όλη την Κίνα, όπου μεγαλώνουν συνεχώς οι αντιδράσεις για την κρατική λογοκρισία απέναντι στην ασθένεια και την αρχική καθυστέρηση στην προειδοποίηση για τον φονικό ιό. Την ίδια ημέρα που ο Λι προειδοποιούσε τους φίλους του, η υγειονομική αρχή της Ουχάν εξέδιδε μια επείγουσα ανακοίνωση, ενημερώνοντας τα ιατρικά κέντρα της πόλης ότι μία σειρά ασθενών που ήρθαν σε επαφή με την αγορά θαλασσινών «Huanan Seafood Wholesale Market» έχει μια «άγνωστη πνευμονία». Το σημείωμα συνοδευόταν από μια προειδοποίηση: «Κανένας οργανισμός ή άτομο δεν επιτρέπεται να εκδώσει πληροφόρηση θεραπείας στο κοινό χωρίς άδεια».
Τις πρώτες ώρες της 31ης Δεκεμβρίου, οι υγειονομικές αρχές της Ουχάν συγκάλεσαν μια έκτακτη συνάντηση για να συζητήσουν το θέμα. Μετά από αυτήν, ο Λι κλήθηκε από τις αρχές στο νοσοκομείο του για να εξηγήσει πώς γνώριζε για τις περιπτώσεις. Αργότερα εκείνη την ημέρα, οι αρχές της Ουχάν ανακοίνωσαν το ξέσπασμα του ιού και ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, οι μπελάδες του Λι δεν τελείωσαν εκεί. Στις 3 Ιανουαρίου, ο Λι κλήθηκε σε ένα τοπικό αστυνομικό τμήμα όπου δέχθηκε επίπληξη για «διασπορά φημών ηλεκτρονικά» και «σοβαρή διατάραξη της κοινωνικής τάξης» εξαιτίας του μηνύματος που είχε στείλει στο chat.
O Λι έπρεπε να υπογράψει μία δήλωση, παραδεχόμενος «πλημμέλημα» και υποσχόμενος να μην υποπέσει σε άλλες μελλοντικές «άνομες πράξεις». Φοβήθηκε ότι θα τον συλλάμβαναν. «Η οικογένειά μου θα ανησυχούσε πολύ για μένα αν έχανα την ελευθερία μου για λίγες μέρες», είχε δηλώσει ο ίδιος στο CNN μέσω μηνυμάτων το WeChat –η τηλεφωνική επικοινωνία δεν ήταν εύκολη καθώς έβηχε πολύ και ανέπνεε με δυσκολία.
Την ίδια ώρα, οι νεκροί στην Κίνα από τον ιό φτάνουν τους 563 με τον ΠΟΥ να μην μπορεί να εκτιμήσει αν έχει κορυφωθεί η επιδημία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς προς το παρόν για να θεωρήσει ότι η επιδημία του νέου κινεζικού κορωνοϊού έχει κορυφωθεί, σημειώνοντας όμως ότι η Τετάρτη ήταν η πρώτη ημέρα που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε. Οι νεκροί από τον ιό στην ηπειρωτική Κίνα αυξήθηκαν στους 563 σήμερα, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις 28.000. Ο Μάικ Ράιαν, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ, είπε ότι παρατηρείται σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, που είναι στο επίκεντρο της επιδημίας. Ωστόσο, δεν παρατηρείται παρόμοια αύξηση στις άλλες επαρχίες.
Ένα μωρό στην Κίνα που γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου σε νοσοκομείο της πόλης Ουχάν και διαγνώσθηκε με τον νέο κορωνοϊό μόλις 30 ώρες μετά τη γέννηση του, έγινε ο νεότερος ασθενής στον κόσμο μέχρι σήμερα. Η μητέρα του παιδιού είχε κολλήσει τον ιό προτού γεννήσει, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς ο ιός πέρασε στο παιδί. Το μωρό, βάρους 3,2 κιλών, βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και υπό συνεχή παρακολούθηση. Κινέζος γιατρός, επικεφαλής του τμήματος νεογνών του νοσοκομείου παίδων, δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δείχνει πως «ίσως πρέπει να ανησυχούμε για την πιθανότητα ενός νέου τρόπου μετάδοσης του ιού». Μέχρι σήμερα πολύ λίγα παιδιά έχουν αρρωστήσει από το νέο ιό, κάτι που είχε παρατηρηθεί και στις περιπτώσεις των παλαιότερων κορωνοϊών SARS το 2003 και MERS το 2012, χωρίς να είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει.
Ελπίδες από το εμβόλιο που έφτιαξε Βρετανός επιστήμονας.
Βρετανός επιστήμονας έκανε μια σημαντική ανακάλυψη ως προς την παρασκευή εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, ένας Βρετανός επιστήμονας προέβη σε μια σημαντική ανακάλυψη στη μάχη για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορωνοϊού μειώνοντας ένα τμήμα του συνήθους χρόνου ανάπτυξης του φαρμάκου από «δύο με τρία χρόνια σε μόλις 14 ημέρες», όπως μετέδωσε το Sky News.
Ο επικεφαλής του τμήματος Λοιμώξεων του Βλεννογόνου και Ανοσίας στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου Imperial, Ρόμπιν Σάτοκ, δήλωσε ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο να ξεκινήσει τις δοκιμές του εμβολίου σε ζώα ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα. Σε ανθρώπους πάντως, οι δοκιμές αναμένεται να γίνουν το καλοκαίρι, αν εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι. «Με τις συνηθισμένες προσεγγίσεις απαιτούνται τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια πριν ακόμη φτάσεις στην κλινική για την παρασκευή του. Και εμείς έχουμε περάσει, από το χρονοδιάγραμμα αυτό, στο να δημιουργήσουμε ένα υποψήφιο φάρμακο στο εργαστήριο μέσα σε 14 ημέρες», δήλωσε ο ίδιος ο επιστήμονας στο Sky News.