Πολιτική

Παναγιωτόπουλος – Ακάρ: Τηλεφωνική επικοινωνία για Άμυνα, Ασφάλεια και ΝΑΤΟ

Παναγιωτόπουλος - Ακάρ: Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας.

Παναγιωτόπουλος – Ακάρ: Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ συνομίλησαν σήμερα για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας, για την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ αλλά και για τις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Οι συζητήσεις των ΜΟΕ ανάμεσα στις αρμόδιες επιτροπές Ελλάδας και Τουρκίας ξεκινούν στις 16 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.

Σχετικά με τα ΜΟΕ, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι κοινές επιτροπές εμπειρογνωμόνων από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών επρόκειτο να ξεκινήσουν από τις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο η τελευταία ενέργεια με το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο «Oruc Reis» καθυστέρησε τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε πρώτη φάση οι κοινές επιτροπές θα κάνουν μια αποτίμηση της διαδικασίας που προηγήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα 4,5 χρόνια και στη συνέχεια θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δρώμενα. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να τηρηθεί το ίδιο πλαίσιο ως προς το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων, να διατηρηθεί ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών και να συνεχιστεί η πολιτική αντιμετώπιση γεγονότων στρατιωτικής έντασης.

«Αυτό είναι το δώρο του εν όψει της συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ στις 13-15 Φεβρουαρίου», έλεγαν πηγές του Πενταγώνου. Σύμφωνα με πληροφορίες ίσως υπάρξει και κατ’ ιδίαν συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Εφόσον γίνει κάτι τέτοιο, ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να διαμηνύσει στον Τούρκο ομόλογό του ότι «δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με ΜΟΕ και δύο βήματα πίσω όταν υπάρχει ένταση».

Την ίδια ώρα, στο μέτωπο της Συρίας, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλεί τον Μπασάρ αλ-Άσαντ να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις περιοχές γύρω από τις θέσεις παρατήρησης που έχει δημιουργήσει η Άγκυρα στα βορειοδυτικά της χώρας, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγει στη βία. «Δύο από τις 12 θέσεις μας παρατήρησης βρίσκονται πίσω από τις γραμμές του καθεστώτος. Ελπίζουμε ότι το καθεστώς θα αποσυρθεί πέρα από τις θέσεις μας παρατήρησης πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου. Αν το καθεστώς δεν αποσυρθεί, η Τουρκία θα είναι υποχρεωμένη να το κάνει εκείνη να αποσυρθεί», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, δύο ημέρες αφότου οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στην Ιντλίμπ και η Τουρκία προχώρησε σε αντίποινα.