Ερντογάν Ίμια: Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στα Ίμια, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα είχε στείλει μήνυμα στην Αθήνα για την αποφυγή έντασης στην περιοχή. «Φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Καρντάκ (Ίμια). Γιατί; Διότι τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση. Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Καρντάκ (Ίμια) δεν θα γίνει και από την πλευρά μας” ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνέχισε:
“Ο υπουργός Άμυνάς μου πιθανότατα θα καλούσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και στα υπόλοιπα νησιά”.
Όσον αφορά τη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Μπασάρ αλ-Άσαντ να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις περιοχές γύρω από τις θέσεις παρατήρησης που έχει δημιουργήσει η Άγκυρα στην επαρχία Ιντλίμπ, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγει στη βία. «Δύο από τις 12 θέσεις μας παρατήρησης βρίσκονται πίσω από τις γραμμές του καθεστώτος. Ελπίζουμε ότι το καθεστώς θα αποσυρθεί πέρα από τις θέσεις μας παρατήρησης πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου” τόνισε και συνέχισε:
“Αν το καθεστώς δεν αποσυρθεί, η Τουρκία θα είναι υποχρεωμένη να το κάνει εκείνη να αποσυρθεί”. Οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, δύο ημέρες αφότου οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στην Ιντλίμπ και η Τουρκία προχώρησε σε αντίποινα. «Δεν θα αφήσουμε να συνεχισθούν τα πράγματα όπως πριν εκεί όπου κύλησε το αίμα Τούρκων στρατιωτικών. Θα απαντήσουμε χωρίς καμιά προειδοποίηση σε οποιαδήποτε νέα επίθεση εναντίον των στρατιωτικών μας ή εναντίον των μαχητών (Σύρους αντάρτες) με τους οποίους συνεργαζόμαστε», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας.
Σημειώνεται πως σήμερα, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ συνομίλησαν για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας, για την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ αλλά και για τις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Οι συζητήσεις των ΜΟΕ ανάμεσα στις αρμόδιες επιτροπές Ελλάδας και Τουρκίας ξεκινούν στις 16 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.
Σχετικά με τα ΜΟΕ, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι κοινές επιτροπές εμπειρογνωμόνων από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών επρόκειτο να ξεκινήσουν από τις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο η τελευταία ενέργεια με το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο «Oruc Reis» καθυστέρησε τη διαδικασία. Σε πρώτη φάση οι κοινές επιτροπές θα κάνουν μια αποτίμηση της διαδικασίας που προηγήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα 4,5 χρόνια και στη συνέχεια θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δρώμενα.