Κυπριακή ΑΟΖ – Γεωτρήσεις: Η προσθήκη δύο ατόμων πραγματοποιείται έπειτα από συμφωνία στη RELEX, η οποία επετεύχθη το πρωί της Τρίτης στην ομάδα εργασίας του Συμβουλίου (Ομάδα «Σύμβουλοι Εξωτερικών Σχέσεων»), όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι κυρώσεις για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση αλλά και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των δύο προσώπων.
Η απόφαση θα πρέπει να προσυπογραφεί σε επίπεδο υπουργών αργότερα μέσα στον μήνα.
Τα μέτρα δεν θα επηρεάσουν τουρκικές εταιρείες υδρογονανθράκων, παρά τις σχετικές πιέσεις της Κύπρου. Η πρόταση θα εγκριθεί από το Συμβούλιο των κρατών μελών ως σημείο Α (χωρίς συζήτηση) σε επόμενη συνεδρίαση οποιασδήποτε σύνθεσης του Συμβουλίου και θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Ένωσης. Θα προηγηθεί προετοιμασία των νομικών κειμένων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ – ΕΕΑS).
Υπενθυμίζεται, πως από σήμερα βρίσκεται στην Κύπρο ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Φράνσις Φάνον. Ο κ. Φάνον, συνοδεύεται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους σε θέματα ακτοφυλακής και ασφάλειας και θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Ενέργειας και Εξωτερικών της χώρας. Στόχος της επίσκεψης είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας στους δύο συγκεκριμένους τομείς, σε επίπεδο 3+1. Δεύτερος στόχος, σύμφωνα με πηγές της κυπριακής διπλωματίας, είναι να σταλεί το μήνυμα ότι το μοντέλο συνεργασίας που προωθείται από Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ στην περιοχή θα πρέπει να το ακολουθήσουν κι άλλες χώρες.
Όπως μεταδίδουν τα κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης, ο κ. Φανόν θα τοποθετηθεί αύριο στην έναρξη συνάντησης ομάδας εργασίας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ για ενεργειακούς σχεδιασμούς που ιδρύθηκε με απόφαση που λήφθηκε κατά την 1η Υπουργική Διάσκεψη των τεσσάρων χωρών για την Ενέργεια που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει με τους υπουργούς Ενέργειας και Εξωτερικών, αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, και οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.