Γαλλία διαδηλώσεις: Στους δρόμους συνεχίζουν να βρίσκονται οι Γάλλοι πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονται κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Ιατροί, δικηγόροι, πιλότοι, πυροσβέστες, δάσκαλοι είναι μόνο κάποια από τα σωματεία που ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην πολιτική του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Κύριο αίτημά τους είναι η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος και των ανεξάρτητων συνταξιοδοτικών ταμείων των επαγγελματικών αυτών κατηγοριών.
Το Σάββατο, βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης πυροσβεστών στο Παρίσι.
Εν τω μεταξύ, τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης άρχισαν χθες τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Σε μια προσπάθεια να καθυστερήσουν την ψήφιση της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέθεσαν δεκάδες τροπολογίες στην αρμόδια επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης. Ο αριθμός των τροπολογιών ξεπέρασε χθες τις 22.000, με το αριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν να έχει καταθέσει 19.000 από αυτές. Στόχος της αντιπολίτευσης είναι η παρακώλυση του έργου της επιτροπής και η επ’ αόριστον αναβολή της συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας. «Η κίνηση αυτή της αντιπολίτευσης δεν τιμά τους δημοκρατικούς μας θεσμούς», είπε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σιμπέτ Ντιάιγ.
Στο μεταξύ, σε αποστολή εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Βαρσοβίας και Παρισίων βρίσκεται από χθες ο Μακρόν, με τη διήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Πολωνία. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το Μέγαρο των Ηλυσίων επισήμανε ότι η συμμετοχή της Πολωνίας είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μακρόν είχε χαρακτηρίσει το 2018 τον λαϊκιστή πρόεδρο της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, «παρανοϊκό μυαλό, που παραπλανά τον λαό του».
“Πνίγονται” στα σκουπίδια Παρίσι και Μασσαλία λόγω απεργίας.
Κάδοι που ξεχειλίζουν, απορρίμματα και χαρτόκουτα στοιβαγμένα στα πεζοδρόμια, δυσοσμία που προκαλεί ναυτία: οι αντιαισθητικές συνέπειες της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα και της αποκομιδής απορριμμάτων, που σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση του Μακρόν, έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές όχι μόνο στο Παρίσι αλλά και τη Μασσαλία. Όπως ακριβώς και με τους καθαριστές υπονόμων και λυμάτων, των οποίων το προσδόκιμο ζωής είναι κατά 17 χρόνια μικρότερο από τον μέσο όρο, και οι οδοκαθαριστές κι εργαζόμενοι στην αποκομιδή έχουν ένα προσδόκιμο μειωμένο κατά επτά έτη. Εντούτοις, το νέο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που οραματίζεται να δρομολογήσει ο Μακρόν προβλέπει να καταργήσει την πρόωρη συνταξιοδότησή τους ως ανήκοντες σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Στο Παρίσι, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κι αποκομιδή απεργούν για δέκατη ημέρα και έξι από τους δέκα κλιβάνους για την καύση των απορριμμάτων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενημερώνει η Cyctom, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα απορρίμματα των έξι εκατομμυρίων κατοίκων της περιφέρειας. Το αποτέλεσμα είναι οφθαλμοφανές, καθώς σχεδόν σε κάθε δρόμο της πρωτεύουσας τα απορρίμματα έχουν κατακλύσει τα πεζοδρόμια. Στην πρωτεύουσα του Νότου της Γαλλίας, τη Μασσαλία, 3.000 τόννοι σκουπιδιών έχουν πνίξει τους δρόμους, με τις τοπικές αρχές να διατείνονται πως έχουν εμπλακεί «σε μία αναμέτρηση» με «25 απεργούς (δηλαδή το 0,98% του προσωπικού) που αποκλείουν για 10 μέρες τα κέντρα διαλογής απορριμμάτων».