Πολιτική

Βαρβιτσιώτης Τουρκία: Δεν συμφέρει την Άγκυρα η στρατιωτικοποίηση της διπλωματικής διαφοράς

Βαρβιτσιώτης Τουρκία: Δεν μπορεί να αποδεχτεί η Αθήνα καμία συμφωνία για το Λιβυκό ζήτημα αν δεν βρεθεί πρώτα λύση με το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης, σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Βαρβιτσιώτης Τουρκία: «Καμιά συμφωνία για το Λιβυκό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα αν δεν τελειώσει αυτή η ιστορία του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης», σημείωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Αυτό που κάνει η Τουρκία είναι να πιέσει διπλωματικά τη χώρα μας. Δεν εκτιμώ πως είναι προς όφελος αυτή τη στιγμή της Τουρκίας, η οποιαδήποτε στρατιωτικοποίηση της διπλωματικής διαφοράς. Δεν θα κερδίσει περισσότερους συνομιλητές», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι δεν έγινε απόπειρα παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο Brexit, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το επόμενο δύσκολο βήμα είναι η κατάρτιση της εμπορικής συμφωνίας των Βρυξελλών με το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στο 2020. Υπενθυμίζεται, πως το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα έγινε γνωστό ότι το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (ΤΡΑΟ), πλέοντας εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) είχε βρεθεί στο μέσο δυσμενών καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης να αποφασίσει να κινηθεί με πορεία προς τα δυτικά.

Σκοπός ήταν η απεμπλοκή των καλωδίων που άγονται από το συγκεκριμένου τύπου πλοίο, προκειμένου να μην προκληθεί σοβαρή βλάβη σε αυτόν τον αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ εξοπλισμό. Στους κινούμενους περί τους ναυτικούς κύκλους είναι γνωστό ότι αυτή η διαδικασία απαιτεί κίνηση με χαμηλή ταχύτητα (3-5 κόμβους το μέγιστο) και σταθερή, ευθεία πορεία. Στο ΓΕΕΘΑ σήμανε συναγερμός και, για λόγους πρόληψης, αποφασίστηκε η αποστολή της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στην Κάρπαθο, σε περίπτωση που απαιτηθεί κάποιου είδους παρέμβαση.

Ενθαρρυντικό στοιχείο για τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και του Πολεμικού Ναυτικού που ανέλαβαν την παρακολούθηση της κίνησης του «Ορούτς Ρέις» ήταν ότι μαζί με το ερευνητικό έπλεαν μόνο τα δύο βοηθητικά πλοία που αποτελούν σταθερή συνοδεία του. Η φρεγάτα «Γκελιμπολού» που συνόδευε το «Ορούτς Ρέις» δεν το ακολούθησε, αρχικά, στην ελληνική περιοχή ευθύνης, κάτι που εξελήφθη ως θετικό σημάδι από την Αθήνα. Λίγο μετά τις 6:30 το πρωί της Παρασκευής, το «Ορούτς Ρέις» πέρασε στην ελληνική περιοχή, κάτι που οδήγησε στον παράλληλο απόπλου και της ελληνικής φρεγάτας από τα ανοιχτά της Καρπάθου.