Λιβύη: Στρατιωτικοί εκπρόσωποι των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη ξεκίνησαν σήμερα συνομιλίες στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας μετά από δέκα μήνες συγκρούσεων στα περίχωρα της Τρίπολης. Η αποκαλούμενη «Κοινή Λιβυκή Στρατιωτική Επιτροπή» περιλαμβάνει πέντε υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, και πέντε αξιωματικούς των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA).
Ο Χάφταρ εξαπέλυσε επίθεση τον περασμένο Απρίλιο για να καταλάβει την Τρίπολη, όπου εδρεύει η GNA.
Λόγω των μαχών έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι ενώ ξένες δυνάμεις αναμιγνύονται ολοένα και περισσότερο στη Λιβύη. Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Ρωσία και τη Γαλλία ενώ η κυβέρνηση στηρίζεται από την Τουρκία. Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός καθυστέρησε να ορίσει εκπροσώπους για αυτές τις στρατιωτικές συνομιλίες και φαίνεται ότι πήρε την απόφαση να συμμετάσχει σε αυτές μόνο αφού η Τουρκία εφοδίασε την GNA με αντιαεροπορικά συστήματα, στερώντας από τον Χάφταρ και τους υποστηρικτές του το πλεονέκτημα που είχαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Οι συνομιλίες της Γενεύης έχουν ως στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη δημιουργία ενός μηχανισμού επιτήρησης της εκεχειρίας.
Διάσκεψη Βερολίνου: Στα μέσα Φεβρουαρίου η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών
Υπενθυμίζεται, πως στα μέσα Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συμμετείχαν στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη. Χθες το βράδυ, «εκ παραδρομής», όπως εξήγησε ο κ. Μπρόιλ, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σε συνέντευξή του στο ZDF, είχε κάνει λόγο για συνάντηση τον Μάρτιο. Η συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Κατά την ίδια συνέντευξη ο κ. Μάας επισήμανε ακόμη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου η Γερμανία είναι αυτή την περίοδο μη-μόνιμο μέλος, επεξεργάζεται ήδη σχέδιο ψηφίσματος για την Λιβύη, το οποίο «θα καθιστά σαφές για άλλη μια φορά ότι όποιος παραβιάζει το εμπάργκο όπλων θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες». Κανείς δεν θα μπορεί να θεωρήσει δεδομένο ότι «εάν εξακολουθήσει να παρέχει στήριξη στην Λιβύη, θα περάσει με κάποιον τρόπο απαρατήρητος», πρόσθεσε και, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ότι συζητείται «πολύ εντατικά και με προσήλωση» το τι θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ με δική της αποστολή, προκειμένου να παρακολουθήσει την εφαρμογή του εμπάργκο.