Brexit: Μετά τη χθεσινή επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως το δεύτερο νομοθετικό όργανο της Ένωσης, ενέκρινε σήμερα, με τη διαδικασία της αυξημένης πλειονοψηφίας, τη σχετική συμφωνία. Σε περίπου 35 ώρες η Μεγάλη Βρετανία θα πάψει να αποτελεί κράτος – μέλος της Ένωσης και θα τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο βάσει της οποίας το Λονδίνο θα συνεχίσει να δεσμεύεται από το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς ωστόσο να έχει λόγο και παρουσία στις Συνόδους Κορυφής (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) και χωρίς να εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στους έντεκα μήνες που θα διαρκέσει η μεταβατική περίοδο Λονδίνο και Βρυξέλλες θα πρέπει να καταφέρουν να συμφωνήσουν για τη μελλοντική εμπορική και οικονομική σχέση των δύο πλευρών.
Υπενθυμίζεται, πως χτες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε με ευρεία πλειοψηφία τη συνθήκη αποχώρησης, που καθορίζει τους όρους του διαζυγίου μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ευρωβουλευτές έδωσαν το πράσινο φως στη συμφωνία για το Brexit με 621 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 13 αποχές. Μάλιστα, κάποια στιγμή το σώμα διέκοψε τη συνεδρίαση με τους ευρωβουλευτές να τραγουδούν όρθιοι το παραδοσιακό σκωτσέζικο τραγούδι Auld Lang Syne για να αποχαιρετήσουν τη Βρετανία.
«Θα σας αγαπάμε πάντα και δεν θα είμαστε ποτέ μακριά», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απευθυνόμενη στους Βρετανούς ευρωβουλευτές. «Θα αφιερώσουμε όλη μας την ενέργεια, 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα για να καταλήξουμε σε αποτελέσματα» στη διαπραγμάτευση για τη μελλοντική σχέση, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον των βουλευτών στη σύνοδο της ολομέλειας στις Βρυξέλλες, πριν απευθυνθεί στους Βρετανούς: «Θα μας λείψετε», είπε. «Για να είμαι σαφής, η σημερινή ψηφοφορία δεν είναι υπέρ ή κατά του Brexit, είναι μια ψηφοφορία υπέρ ενός συντεταγμένου Brexit έναντι ενός άτακτου Brexit», υπογράμμισε ο Βέλγος, Γκι Φερχόφσταντ. Το Brexit είναι «επίσης μια αποτυχία της Ένωσης», τόνισε ενθαρρύνοντας για μια μεταρρύθμιση της Ευρώπης, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική, απελευθερωμένη από κανόνες ομοφωνίας και παρεκκλίσεις.