Τριών Ιεραρχών 2020 ημέρα Πέμπτη: Τα σχολεία κατά την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών θα λειτουργούν κανονικά, όπως είχε ανακοινώσει πριν κάποιες εβδομάδες το υπουργείο Παιδείας. Όπως αναφερόταν σε σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τους ΕΛΚΕ και τη νέα ΑΔΙΠ, «η 30η Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των τριών Αγίων και της Παιδείας, καθώς και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας».
Η ρύθμιση αυτή αφορά και την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως και τη δημόσια και την ιδιωτική. Αυτό σημαίνει ότι κανονικά θα λειτουργούν – εκτός από όλα τα σχολεία – και όλα τα φροντιστήρια. Η ανακοίνωση μάλιστα καταλήγει: «Κατά τα λοιπά, το σχολείο θα λειτουργεί κανονικά και θα πραγματοποιείται το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας». Μάλιστα, τόνισε ότι τα αυτό θα αποτυπωθεί κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στη Βουλή. Σημειώνεται ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά, τόσο την πρωτοβάθμια, όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική”. Επειδή όμως υπήρξε σύγχυση στους γονείς για το τι θα γίνει με τα ξενόγλωσσα φροντιστήρια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (Π.Ο.Ι.Κ.Ξ.Γ. – PALSO) έκανε γνωστό ότι η 30η Ιανουαρίου 2020 συνεχίζει να είναι αργία για τα κέντρα ξένων γλωσσών και τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης όπως ίσχυε.
Η καθιέρωση της Εκκλησιαστικής Εορτής των Τριών Ιεραρχών
H εορτή των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα και στα χρόνια του Κωνσταντίνου Θ’ Μονομάχου ή του Αλέξιου Α΄Κομνηνού από τον Μητροπολίτη Ευχαΐτων Ιωάννη Μαυρόποδα ο οποίος συνέθεσε τμήμα της Ακολουθίας για τους Τρεις Αγίους της Εκκλησίας. Στην Ακολουθία ο Μαυρόπους υμνεί τη σημασία του έργου και την ποιότητα της δράσης τους και τονίζει τη σχέση της Τριανδρίας με τον Τρισυπόστατο Θεό για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι απαρχές της Εορτής πρέπει να εντοπισθούν σε μια περίοδο «διανοητικού αναβρασμού».
H ιστορία καθιέρωσης της Εορτής της εκπαίδευσης
- Πριν την ίδρυση του Ελληνικού κράτους
Η αυτονόμηση της Εορτής από το Εκκλησιαστικό πλαίσιο και η θεσμοθέτησή της ως σχολικής εκδήλωσης δεν αναφέρεται πριν από τον 19ο αιώνα. Προηγείται αυτής, σύμφωνα με την ιστορικό Έφη Γαζή, η τέλεση μνημοσύνου την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, για τους χορηγούς σχολείων στη συνοικία Σταυροδρόμι της Κωνσταντινούπολης από τον Πατριάρχη Καλλίνικο Ε΄ το 1805. Άλλη μια αναφορά υπάρχει για την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης και τον εορτασμό κατά την 30η Ιανουαρίου της Μνήμης των ευεργετών και συνδρομητών του σχολείου από το 1812-1813. Στην Ιόνιο Ακαδημία οι Τρεις Ιεράρχες θεωρούνται και τιμώνται ως οι προστάτες της από τη σύστασή της (1824-1826). Στην οθωμανοκρατούμενη Μυτιλήνη έχουμε πανηγυρικούς από το 1859 τουλάχιστον.
- Μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους
Οι διαδικασίες καθιέρωσης της εορτής ως εκπαιδευτικής συνδέονται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όταν σε συνεδρίαση του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου στις 9 Αυγούστου του 1841, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον θάνατο του καθηγητή του ιδρύματος Δημήτριου Μαυροκορδάτου και δωρεάς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών της οικίας του θανόντος από τον πατέρα του, θέλησαν να τον τιμήσουν. Τελικά προκρίθηκε η καθιέρωση μνημοσύνου υπέρ των ευεργετών του Πανεπιστημίου κατά την Εκκλησιαστική Εορτή των Τριών Ιεραρχών.
Ο πρώτος Εορτασμός-μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1842. Η πραγματική θεσμοθέτηση της εορτής όμως θα καθυστερήσει: θα πραγματοποιηθεί το 1911 όταν το ανώτατο αυτό ακαδημαϊκό ίδρυμα θα αποκτήσει τον καινούργιο οργανισμό του και μέσα σ΄ αυτόν θα προσδιορίσει και τις εορτές του.