Οικονομία

Οίκος Fitch ελληνικές τράπεζες: Αυξάνει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

Οίκος Fitch ελληνικές τράπεζες: Ο οίκος αξιολόγησης ανοίγει τον χορό της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Οίκος Fitch ελληνικές τράπεζες:Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναμένεται να αυξήσει σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο προφανώς ένα σημάδι εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση της χώρας και στις πολιτικές της. Η εξέλιξη αυτή, βέβαια, θα συνεχίσει να κρατά την ελληνική οικονομία σε απόσταση από την επενδυτική βαθμίδα, αφού η πρόβλεψη είναι ότι η Fitch αναμένεται να βελτιώσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές, διατηρώντας όμως την αξιολόγηση στο επίπεδο ΒΒ-. Με αυτό τον τρόπο ο οίκος αξιολόγησης θέλει να δείξει ότι η χώρα πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα, προκειμένου να ανακτήσει την πιστοληπτική της ικανότητα, ακόμη και από την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι το κύριο μέλημά του είναι η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέλαβε τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα στις αρχές Ιουλίου, προσπαθεί -σημείωνε εκείνη την περίοδο το Bloomberg– να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα για την ελληνική οικονομία και να πείσει τους πιστωτές ότι μπορεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις που η οικονομία έχει ανάγκη, ενώ παράλληλα επιδιώκει κάποιους ελιγμούς σε φορολογικούς στόχους που είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Η νέα κυβέρνηση κληρονομεί την πρόκληση της εξισορρόπησης του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τη δέσμευση για τήρηση των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές», σημείωνε ο οίκος αξιολόγησης στην πιο πρόσφατη έκθεσή του, τον Αύγουστο του 2019, όταν είχε διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Bloomberg στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε πει ότι είναι σίγουρος πως η χώρα θα εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2020 και είχε ζητήσει τη χαλάρωση των «πολύ αυστηρών» δημοσιονομικών κανόνων της Ευρώπης.

«Αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ένα λείψανο του παρελθόντος, δημιουργήθηκαν όταν δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», είχε πει τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πρέπει όλοι να ξανασκεφτούν, τι αυτά σημαίνουν για την Ελλάδα».