Ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά εξέφρασαν την ίδια εκτίμηση κατά την συζήτηση στην Βουλή του εκλογικού νόμου, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Και οι δύο τον κατήγγειλαν για την μεθόδευση αυτή δείχνοντας εξ αντιδιαστολής ότι και οι δύο δεν επιθυμούν και ότι φοβούνται μία τέτοια εξέλιξη. Είναι λογικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ακόμη αέρα στα κυβερνητικά του πανιά, προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις τόσο στα ποσοτικά όσο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Θα πρέπει να περάσει χρόνος για να αρχίσουν να φαίνονται στο επίπεδο της κοινής γνώμης οι ανεπάρκειες της κυβέρνησης, τα λάθη και η διάψευση των προσδοκιών που καλλιέργησε προκειμένου να κατακτήσει τη νίκη και την αυτοδυναμία. Εάν συνεχίσει μάλιστα να έχει (με το αζημίωτο;) την στήριξη των ΜΜΕ, που λειτουργούν σαν εξωθεσμικός παράγοντας νόθευσης της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, θα χρειαστεί ακόμη περισσότερος χρόνος.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σαφής: απλή αναλογική που θα ανοίξει τον δρόμο για συμμαχίες με κόμματα του προοδευτικού, κεντροαριστερού ή όπως αλλιώς θέλει να τον βαπτίσει χώρου. Βέβαια έχει δείξει ότι δεν έχει πρόβλημα να συγκυβερνήσει και κόμματα με αντίθετη από την δική του ιδεολογία. Το ερώτημα είναι για το ΚΙΝΑΛ. Περίμενε ο κ. Μητσοτάκης να είχε βάλλει τον πήχη της αυτοδυναμίας στο νέο εκλογικό νόμο στο 40% ώστε να τον ψηφίσουν μαζί με την προοπτική μετά τις διπλές εκλογές να συγκυβερνήσουν.
Ο κ. Μητσοτάκης όμως όπως είπε και η κ. Γεννηματά στην Βουλή κατέβασε το όριο της αυτοδυναμίας στο 36,5% δείχνοντας ότι στα σχέδιά του δεν έχει το ΚΙΝΑΛ. Ακολούθως προειδοποίησε «Φαντάζεται τζούφιες εκλογές με απλή αναλογική αλλά μπορεί να είναι αυτή η πρώτη του αυταπάτη». Στην επόμενες παραγράφους όμως πάλι τα μπερδεύει: «χρειάζονται προγραμματικές συγκλήσεις και όχι ευκαιριακές συμπράξεις…Τα λέω αυτά γιατί τα σενάρια για πρόωρες εκλογές φαίνεται ότι ξεκινούν από την ίδια την Κυβέρνηση. Για να μην προλάβει να καταλάβει ο Ελληνικός λαός ότι έφυγε το χειρότερο, η κυβέρνηση Τσίπρα αλλά δεν βρήκε το επιθυμητό στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Συνεπώς -για να εμβαθύνουμε στην σκέψη της κ. Γεννηματά- για να μην είναι τζούφιες οι πρώτες εκλογές, θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση, όχι όμως ευκαιριακή αλλά επί τη βάσει προγραμματικών συγκλίσεων. Με δεδομένο ότι η ΝΔ θα επιδιώξει την αυτοδυναμία και δεν έχει σκοπό να μπει σε συζητήσεις με το ΚΙΝΑΛ το κόμμα με το οποίο αυτά που λέει η κ. Γεννηματά μπορούν να επιβεβαιωθούν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που αμέσως μετά χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ το χειρότερο. Εν τέλει τι εννοεί, προγραμματική σύγκλιση με τη ΝΔ η οποία δεν το συζητά και κινείται προς την αυτοδυναμία; ή με τον ΣΥΡΙΖΑ “που είναι το χειρότερο που έφυγε”;
Νωρίτερα ή αργότερα θα γίνουν εκλογές με απλή αναλογική. Θα προκύψει ένας συσχετισμός μεταξύ των κομμάτων. Αν υποθέσουμε ότι προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης πχ με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Μέρα 25 ή και με κάποιο άλλο σχήμα που μπορεί να έχει εν τω μεταξύ προκύψει; Τί θα κάνει τότε: θα συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας ή θα αφήσει να ξαναγίνουν εκλογές και να βγει η ΝΔ αυτοδύναμη;