Άποψη

Η Τουρκία μας δουλεύει αλλά στα σοβαρά

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο blog του στο Pagenews.gr για την Τουρκία που εξακολουθεί να μιλάει για δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Λίγες ημέρες μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, τη μεγάλη «πάσα» της Γερμανίας στην Τουρκία και ανήμερα της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Κωνσταντινούπολη για να εγκαινιάσει με τον Ερντογάν τουρκο- γερμανικό πανεπιστήμιο, η Άγκυρα «υπενθύμισε» τις διεκδικήσεις της. Ο Διευθυντής Αεροναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτζιγές, σε ανάρτησή του στο Twitter δημοσίευσε έγγραφο με το γνωστό «μενού» για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Προηγήθηκε και κάτι άλλο, το οποίο μάλλον δεν το είχε υπολογίσει η Άγκελα Μέρκελ ενόψει της επίσκεψής της στην Τουρκία, αλλά αυτά ενίοτε συμβαίνουν στην πολιτική ακόμα και σε αυτούς που φημίζονται για τον αυστηρό προγραμματισμό τους: Η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας του γερμανικού κοινοβουλίου με την οποία χαρακτηρίζεται παράνομο, άκυρο και ασύμβατο με το Δίκαιο της Θάλασσας το «Μνημόνιο» μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης. Οπωσδήποτε όχι το καλύτερο δώρο για την συνάντησή τους, αλλά η Τουρκία, όσο και να εκνευρίστηκε διότι προφανώς είναι το τελευταίο πράγμα που περίμενε από τους Γερμανούς, δεν πτοείται.

Να πούμε και μία ωραία λεπτομέρεια. Η Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής Βουλής αποφάνθηκε επί του ψευδομνημονίου κατόπιν αιτήματος βουλευτίνας των Πρασίνων τουρκικής καταγωγής η οποία προφανώς δεν είναι οπαδός του Ερντογάν. Ο Ερτζιγές, λοιπόν, στην ανάρτησή του, αναφέρει μεταξύ άλλων, τα εξής χαριτωμένα:  «Το Αιγαίο είναι μια κοινή θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Οι ελευθερίες της ανοικτής θάλασσας και ο εναέριος χώρος πάνω από αυτό, που επί του παρόντος απολαμβάνουν τόσο τα παράκτια κράτη όσο και οι τρίτες χώρες, δεν θα πρέπει να προκαλούν πρόβλημα. Κάθε απόκτηση νέων θαλάσσιων περιοχών πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία συναίνεση και να είναι δίκαιη(..) Η θεμελιώδης πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη να θεωρηθεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνικό πέλαγος με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη.»

Το Αιγαίο μπορεί να είναι μία «κοινή θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας» αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι την έχουμε μισή-μισή και συνεταιρικά. Η κάθε χώρα έχει το τμήμα που της αναλογεί αναλόγως της επικρατείας της.

Η Ελλάδα ως νησιωτική χώρα έχει δικαιώματα στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου διότι της ανήκουν περίπου έξι χιλιάδες μεγάλα και μικρά νησιά, νησίδες, βραχονησίδες κλπ. Και μάλιστα η χώρα μας δεν έχει ασκήσει ακόμα το νόμιμο και απορρέον από το Δίκαιο της Θάλασσας δικαίωμα της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12ν.μ., οπότε θα δικαιούται ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό του Αρχιπελάγους και ως κυρίαρχη επικράτεια (χωρικά ύδατα) και σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα κλπ).

Σχετικά με τη φράση Ερτζιγές ότι «κάθε απόκτηση νέων θαλάσσιων περιοχών πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία συναίνεση και να είναι δίκαιη» θα μπορούσε να είναι επικό τρολάρισμα. Η Τουρκία η οποία «κάθε νέα περιοχή», είτε θαλάσσια είτε χερσαία, την αποκτά με εισβολή και εθνοκάθαρση, ζητά από την Ελλάδα να λειτουργεί δίκαια και με συναίνεση… Ο Τούρκος αξιωματούχος, για να μην μείνουν αμφιβολίες σχετικά με τις αγαθές προθέσεις της Άγκυρας «διευκρινίζει» σχετικά με «την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα» ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών».

Όταν μιλάει η Τουρκία για «δίκαιη διευθέτηση» έχει στο μυαλό της αυτό που θα είχε ο χασάπης αν έπιανε κουβέντα με το πρόβατο για να το πείσει για τις προθέσεις του. Επειδή όλα αυτά μυρίζουν επιταχυνόμενη τουρκική επικοινωνιακή προπαρασκευή, καλό θα είναι να προπαρασκευάζεται η Ελλάδα για πόλεμο αν θέλει να τον αποφύγει, όπως σοφά είπε και ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο