Ελλάδα

Ζακ Κωστόπουλος – Ντοκουμέντο: Αυτό είναι το βούλευμα για το θάνατό του

Παραπέμπονται σε δίκη τέσσερις αστυνομικοί, ο κοσμηματοπώλης και ένας φίλος του.

Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη έξι κατηγορούμενοι για το θάνατο τουΖακ Κωστόπουλου, δημοσιεύει το pagenews.gr, μια ημέρα μετά τις αντιδράσεις της οικογένειας αλλά και του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για την αδικαιολόγητη όπως χαρακτηρίζουν καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης για τη δολοφονία του Ζακ.  Στις σελίδες του βουλεύματος περιγράφονται οι πράξεις του ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου, ενός φίλου του και τεσσάρων αστυνομικών, για τις οποίες θα καθίσουν στο σκαμνί του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου του Εφετείου Αθηνών, με την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 2:30 το μεσημέρι, ο Ζακ εισήλθε «για άγνωστη αιτία» στο κοσμηματοπωλείο επί της οδού Γλάδστωνος. Το αποτύπωμα της αριστερής παλάμης του που βρέθηκε στην εξωτερική επιφάνεια της γυάλινης πόρτας του καταστήματος, σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη φθορών ή ιχνών παραβίασης, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πόρτα ήταν ανασφάλιστη από τον ιδιοκτήτη λόγω της ολιγόλεπτης απουσίας του. Όταν ο Ζακ Κωστόπουλος, που σύμφωνα με τη δικογραφία ήταν σε υπερδιέγερση, επιχείρησε να εξέλθει, αρχικά σπάζοντας με πυροσβεστήρα τη θύρα και όταν δεν τα κατάφερε, από το κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας, δέχθηκε χτυπήματα από τον κοσμηματοπώλη και τον γείτονα. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί με άσκηση βίας τον ακινητοποίησαν.

Το κρίσιμο σημείο είναι η απόρριψη, από πλευράς Συμβουλίου, των αιτήσεων της οικογένειας του ακτιβιστή, που ζητούσε την αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Σύμφωνα με το σκεπτικό του βουλεύματος, η βασική επιδίωξη του κοσμηματοπώλη και του γείτονα φίλου του ήταν η «παραμονή του ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ εντός του καταστήματος και η μη διαφυγή του, προκειμένου να επιτευχθεί η σύλληψή του, και δεν εμφορούνταν από ακραία τιμωρητική διάθεση, γεγονός που καταδεικνύεται (και) από τη μη συνέχιση της επίθεσής τους όταν ο ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ εξήλθε τελικά του καταστήματος». Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ενήργησαν «στο πλαίσιο άμυνας» υπό την εκδοχή ότι ο Κωστόπουλος κράδαινε μαχαίρι.

Οι αστυνομικοί έδρασαν με «υπερβάλλοντα ζήλο»

Όσον αφορά τους αστυνομικούς, «δεν προκύπτει ότι επεδίωκαν, ήτοι ήθελαν να προκαλέσουν, τη βαρεία σωματική βλάβη του θύματος, συνιστώμενη στο να περιάγουν αυτό σε κίνδυνο ζωής ή μόνιμης σοβαρής εγκεφαλικής βλάβης ή παράλυσης». Όμως κατηγορούνται για τον τρόπο με τον οποίο ακινητοποίησαν τον ακτιβιστή. Σύμφωνα με το βούλευμα, όταν ο Ζακ ανέκτησε τις αισθήσεις του από τα πρώτα χτυπήματα και σηκώθηκε από το έδαφος, ενώ εμφάνιζε αστάθεια δέχθηκε από τον πρώτο αστυνομικό «λάκτισμα στο σώμα», ο δεύτερος «προκειμένου να συνδράμει τους συναδέλφους του στην ακινητοποίηση του ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, τον λάκτισε και πάτησε το δεξί του πόδι παρατεταμένα, προκειμένου να ευθυγραμμίσει το σώμα του για να επιτευχθεί η δέσμευσή του», ο τρίτος «έπληξε το χέρι αυτού παρατεταμένα», ενώ ο τέταρτος αστυνομικός «τον λάκτισε επανειλημμένα στο δεξί του πόδι και πάτησε αυτό».

«Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί ενόψει της εκπαίδευσης που έχουν λάβει και της εμπειρίας που διέθεταν από την άσκηση των καθηκόντων τους, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι τα χτυπήματα που κατάφεραν στον ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟ, προκειμένου να τον ακινητοποιήσουν και να τον δεσμεύσουν, με δεδομένο ότι αυτός βρισκόταν ήδη σε κατάσταση υπερδιέγερσης, αλλά με προφανή αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεών του, έφερε πολλαπλά τραύματα και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή, θα επέτειναν τον ήδη υφιστάμενο κίνδυνο ζωής που αντιμετώπιζε και, συνεπώς, μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατό του, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλουν, έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο κατά τον τρόπο που περιγράφτηκε, μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».

«Έδρασαν απερίσκεπτα»

Και αν οι αστυνομικοί κατηγορούνται για υπερβάλλοντα ζήλο, ο κοσμηματοπώλης και ο φίλος του έδρασαν απερίσκεπτα, σύμφωνα με το βούλευμα. «Ενόψει της ηλικίας τους και της στοιχειώδους κοινωνικής εμπειρίας που διέθεταν, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι η επίθεσή τους σε βάρος του ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ με πλήγματα στην κεφαλή, ενόσω μάλιστα διέρχονταν από θραυσμένο υαλοπίνακα, μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο του παθόντος, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλουν, έδρασαν απερίσκεπτα και επιτέθηκαν κατά του παθόντος κατά τον τρόπο που προπεριγράφηκε, μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Μηχανισμός του στρες»

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας νεκροτομής, τα τραύματα που έφερε ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν συμβατά με όσα έχουν καταγραφεί από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν, δηλαδή με πρόκληση από τέμνον όργανο (π.χ. τμήματα υάλου), με πρόσκρουση σε ανένδοτη αιχμηρή επιφάνεια σχήματος Γ (π.χ. γωνία τραπεζιού) και με πρόκληση από θλων αμβλύ όργανο (π.χ. χέρια ή πόδια ανθρώπων). «Ωστόσο αυτά δεν συνιστούν από μόνα τους θανατηφόρες κακώσεις» σημειώνεται.

Ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου προήλθε από ισχαιμικό επεισόδιο, που του προκάλεσε το στρες, λόγω των χτυπημάτων που δέχθηκε, καταλήγει το Συμβούλιο. «Οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που καταγράφονται στην ιστολογική εξέταση, οι οποίες αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου, δεν συνδέονται με υποκείμενη προϋπάρχουσα στεφανιαία ή άλλη καρδιακή νόσο, αλλά συνδέονται αιτιωδώς με τα πολλαπλά τραύματα σώματος, τα οποία μπορεί να μην συνιστούν από μόνα τους θανατηφόρες βλάβες, όμως συνδέονται αιτιωδώς μ΄ αυτά μέσω μηχανισμού stress με την ιατρική έννοια του όρου, δηλαδή την αντίδραση του οργανισμού, προκειμένου να αντιμετωπίσει εξωτερικά ερεθίσματα, όπως τραύματα, που τείνουν να μεταβάλλουν τη σωματική του ισορροπία» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, έκανε λόγο για καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, ενώ ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα. Μάλιστα δόθηκαν στη δημοσιότητα 101.146 υπογραφές από όλο τον κόσμο, οι οποίες συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας, από το Νοέμβριο του 2018.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και η οικογένεια του ακτιβιστή. «Είναι ασύλληπτο πως 16 μήνες τώρα απαιτούμε δικαιοσύνη για ένα έγκλημα που έγινε με τέτοιο τρόπο, μέρα μεσημέρι και καταγράφηκε από κάμερες και μας θυμίζει πως για κάποιους δεν έχουν όλες οι ζωές την ίδια αξία. Εμείς απαιτούμε την άμεση απόδοση των ορθών κατηγοριών και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών» δήλωσε ο Νίκος Κωστόπουλος, αδελφός του Ζακ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο