Προσοχή: Το e-mail έρχεται σε προσωπικούς λόγαριασμούς και ενημερώνει τους χρήστες ότι όλα τα στοιχεία τους έχουν κλαπεί. Στην πραγματικότητα ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία πάρθηκαν από site πορνό και πως έχει βίντεο με τον εκάστοτε χρήστη να αυτοικανοποιείται βλέποντας ταινίες πορνό. Γι αυτό ζητά μέσω του email 950 ευρώ μέσα σε 2 μέρες προκειμένου να μην στείλει το βίντεο σε όλες τις επαφές του χρήστη, όπως απειλεί ότι θα κάνει.
Ο απατεώνας… συμβουλεύει επίσης το θύμα να μην επικοινωνήσει με τις αρχές καθώς όπως λέει “είναι μάταιο” και πως αυτό θα τον κάνει να δημοσιεύσει το βίντεο. Φυσικά οι απατεώνες ξέρουν πως οι αρχές μπορούν να επέμβουν και πως στην ουσία είναι ένα τέχνασμα, αφού δεν έχουν αποκτήσει την πρόσβαση που ισχυρίζονται.
Αναλυτικά η ενημέρωση και οι οδηγίες από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
“Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση της διεθνώς γνωστής απάτης μέσω σεξουαλικής εκβίασης “sextortion scam”, που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους.
Ειδικότερα άγνωστοι δράστες με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό.
Παράλληλα τους γνωστοποιούν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.
Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins.
Η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης αρχείων ερωτικού περιεχομένου αναφέρεται διεθνώς ως σεξουαλική εκβίαση “sextortion”.
Σημειώνεται ότι τα εκβιαστικά αυτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν κυρίως τις παρακάτω μορφές και περιεχόμενο, ενώ η αναφορά σε πραγματικούς κωδικούς γίνεται ώστε οι χρήστες να πεισθούν για το αληθινό της απειλής.
Τι πρέπει να κάνετε
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, προτρέπει τους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων να:
- αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς που τους παραθέτει ο δράστης,
- μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς,
- μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές,
- αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται,
- αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:Τηλεφωνικά : 111 88Στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR
Επίσης, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη», θα βρείτε αναρτημένες γενικές και ειδικότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης”.