Πολιτική

Στέλιος Πέτσας τουρκικές προκλήσεις: “Κανένα θέμα κοινών γεωτρήσεων Ιταλίας – Τουρκίας”

Στέλιος Πέτσας: Τις πληροφορίες των τουρκικών Μέσων που ήθελαν ενδεχόμενες κοινές γεωτρήσεις Ιταλίας - Τουρκίας διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Στέλιος Πέτσας: «Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε δεν υπάρχει θέμα κοινών γεωτρήσεων» είπε ο κ. Πέτσας επισημαίνοντας την σαφή καταδίκη από πλευράς Ιταλίας των τουρκικών προκλήσεων. Παράλληλα, σημείωσε και την διάψευση από την ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο του τουρκικού δημοσιεύματος περί ρωσικής πρόθεσης για αναγνώριση του ψευδοκράτους στα Κατεχόμενα. Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακόμα και για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε «αντιλαμβανόμαστε τον εκνευρισμό. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε διακοπή συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Ευελπιστούμε σε συζήτηση που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση και όχι σε κλιμάκωση».

Ερωτηθείς, για το θέμα προσφυγής στη Χάγη ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι για να φτάσουμε μέχρι εκεί θα πρέπει να έχουν γίνει προηγουμένως άλλα βήματα με «πρώτο την άρση των προκλητικών ενεργειών».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το οποίο είπε ότι συνιστά τομή στην εκπαίδευση, καθώς συνδέει ένα μέρος της χρηματοδότησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) με την αξιολόγηση, ενώ χαράσσει πολιτικές που ξεκινούν και καταλήγουν στο τρίπτυχο «αξιολόγηση, ποιότητα, διαφάνεια». Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο αυτό “ιδρύεται Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) σε αντικατάσταση της υπάρχουσας Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ), εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της, ενισχύεται ο ρόλος της, διευρύνεται το πεδίο των αρμοδιοτήτων της και θωρακίζεται η ανεξαρτησία της. Δρομολογείται παράλληλα η ριζική αναμόρφωση των διαδικασιών και του πλαισίου χρηματοδότησης των ΑΕΙ, καθώς συνδέεται ένα συγκεκριμένο ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων με την αξιολόγησή τους. Έτσι, διασφαλίζεται η διαρκής ποιοτική βελτίωση της λειτουργίας των πανεπιστημίων.

Με το ίδιο νομοσχέδιο απελευθερώνεται η έρευνα και δημιουργείται ευέλικτο πλαίσιο λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας (ΕΛΚΕ). Έτσι αποφεύγονται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που στερούσαν ερευνητικούς πόρους από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Και συνδυάζεται η ευελιξία, με την λογοδοσία και τη διαφάνεια στη χρήση αυτών των πόρων. Ακόμη, θεσπίζεται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής το οποίο αποκτάται κατόπιν εξετάσεων.

Επίσης, αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας των 37 νέων τμημάτων ΑΕΙ, τα οποία συστάθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες, χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό, χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της ΑΔΙΠ όπως ο νόμος επιτάσσει. Επιπλέον, εντάσσονται οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί στις ειδικές κατηγορίες και μετατίθενται κατά προτεραιότητα, ενώ θεσπίζεται αυτονομία των σχολείων ως προς την οργάνωση των μαθητικών εκδρομών”.

Αναφερόμενος στην απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «η άμεση και χωρίς αλλεπάλληλες ψηφοφορίες ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, συνιστά θετική εξέλιξη για τη χώρα, καθώς -πέραν των άλλων- επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει απερίσπαστη το έργο της σε όλους τομείς. Υπάρχει, ήδη σε προχωρημένο στάδιο μια σειρά νομοσχεδίων που είτε λύνουν θεσμικές εκκρεμότητες, είτε προωθούν μεταρρυθμίσεις και βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Ανάμεσα στα άλλα, υπενθυμίζω:

Εντός της εβδομάδας ψηφίζεται ο νέος εκλογικός νόμος.

Υλοποιείται, έτσι, άλλη μια προεκλογική δέσμευσή μας στην αρχή της κυβερνητικής μας θητείας. Επιδιώκεται μια ισορροπία ανάμεσα στην αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων και τη διασφάλιση κυβερνησιμότητας και πολιτικής σταθερότητας, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. Όλοι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται, άλλωστε, πόσο θετικό είναι το γεγονός ότι από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου προέκυψε ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει με συνέπεια και χωρίς καθυστερήσεις το πρόγραμμα για το οποίο δεσμεύτηκε, παράγοντας θετικά αποτελέσματα για την οικονομία και το σύνολο των πολιτών.

Στις αμέσως επόμενες μέρες δίνεται για δημόσια διαβούλευση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Είναι η πρώτη απάντηση στο έκτρωμα Κατρούγκαλου και τις αντισυνταγματικές διατάξεις τόσο ως προς τις εισφορές, όσο και ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης. Υπογραμμίζεται, ότι με το νομοσχέδιο αυτό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μπαίνει οριστικό τέλος σε μια περίοδο που είχαμε μειώσεις συντάξεων και σηματοδοτοτείται η αρχή μιας νέας περιόδου με θετικό αντίκτυπο στις αποδοχές των συνταξιούχων. Με το νομοσχέδιο αυτό, όχι μόνο δεν υπάρχει καμιά απολύτως μείωση συντάξεων, αλλά προβλέπονται σημαντικές αυξήσεις για όσους έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια εργασίας. Επίσης μειώνεται στο 30% η περικοπή σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα.

Την Παρασκευή εισάγεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας. Οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομηθεί είναι δύο: ο ένας αφορά την πρόληψη και ο άλλος τον συντονισμό και διασύνδεση όλων των υπηρεσιών υγείας της χώρας. Ακολουθώντας το πετυχημένο μοντέλο πολιτικής για την αντιμετώπιση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος, στοχεύουμε στη συστηματική αντιμετώπιση και άλλων βλαπτικών παραγόντων για την υγεία. Όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, θεσπίζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης με την ονομασία «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ», το οποίο αποτελείται από δράσεις δημόσιας υγείας που υλοποιούνται με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και παρέχονται δωρεάν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ο κύριος όγκος των δαπανών διατίθεται στην περίθαλψη και θεραπεία, και ένα απειροελάχιστο ποσοστό στην πρόληψη. Η μέριμνα στην πρόληψη είναι επιτακτική ανάγκη και προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και το υπουργείο Υγείας με τα ακόλουθα Εθνικά προγράμματα:

  • Προαγωγή της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής Άσκησης
  • Αντιμετώπιση της υπερβολικής κατανάλωσης Αλκοόλ
  • Εμβολιασμοί
  • Συστηματικός Προγεννητικός και Περιγεννητικός ‘Ελεγχος
  • Ψυχοκοινωνική Ένταξη και Αποκατάσταση για άτομα με σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα
  • Προσυμπτωματικός Έλεγχος. Ξεκινάμε εδώ από τον καρκίνο του μαστού, την πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες, χορηγώντας δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες από 39 ετών και πάνω, οριζόντια. Το πρόγραμμα αυτό αφορά πάνω από 2 εκατομμύρια Ελληνίδες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο