Κόσμος

Μεβλούτ Τσαβούσογλου Λιβύη: “Η Ελλάδα κοιτάει από μια στενή οπτική γωνιά τις εξελίξεις στην περιοχή”

Μεβλούτ Τσαβούσογλου Λιβύη: Τη στάση και τις κινήσεις της Ελλάδας στο διπλωματικό πεδίο, γύρω από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, σχολίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου Λιβύη:  Όταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ερωτήθηκε σχετικά με τις ελληνικές αντιδράσεις για τη μη πρόσκληση συμμετοχής στη Διάσκεψη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως: «η Ελλάδα δεν είναι παίκτης στη Λιβύη. Δεν λέμε πως αγνοούμε τον γείτονά μας, που είναι η Ελλάδα, ωστόσο ήθελε να βρεθεί στο Βερολίνο για να θίξει το θέμα της συνεργασίας μας με τη Λιβύη και αυτό το θέμα δεν βρισκόταν στην ατζέντα». Στη συνέχεια τόνισε ότι: «η Ελλάδα κοιτάει από μια στενή οπτική γωνιά τις εξελίξεις στην Λιβύη μέσω της συμφωνίας οριοθέτησης των ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας. Τις αξιολογούν μόνο από το πλαίσιο μιας συμφωνίας. Το πρόβλημα τώρα είναι η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη. Τι έχει κάνει η Ελλάδα πάνω σε αυτό το κομμάτι μέχρι σήμερα;».

Επιπλέον, σχολίασε και τις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ:

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει κάποιον που δεν είναι νόμιμος αντί να υποστηρίξει την νόμιμη κυβέρνηση, δείχνει ότι η οπτική της γωνιά είναι λάθος. Δήθεν θα τον προσκαλέσει (τον Χάφταρ) και θα μας απαντήσει. Δεν είναι ώριμη στάση αυτή. Η γειτονική μας Ελλάδα πρέπει να επιδείξει μιαν στάση υπέρ του διαμοιρασμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας δεν θα λύσει τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τσαβούσογλου μίλησε και για τις γεωτρητικές ενέργειες της Τουρκίας στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, τονίζοντας πως η χώρα του δηλώνει έτοιμη για συνεργασία. «Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία εδώ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να τύχουν σφετερισμού τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Βρισκόμαστε και στο πεδίο και στο τραπέζι» είπε για την παρουσία του Γιαβούζ στο οικόπεδο 8.

Ακόμη, μίλησε και για το project του αγωγού EastMed, τον οποίο χαρακτήρισε σαν «ένα πολιτικό παιχνίδι, που δεν έχει καμία τύχη να γίνει πραγματικότητα». Ο Τούρκος υπουργός έστειλε μήνυμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως «δεν πρέπει να είναι μια ένωση που αποκλείει. Είμαστε χώρα των Βαλκανίων και δίνουμε μεγάλη σημασία στη σταθερότητα των αδερφών χωρών που βρίσκονται εκεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κρατά τις υποσχέσεις που τους έχει δώσει».

Όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη που συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να την υποστηρίζει.

«Είναι καλό που κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου όλοι εξέφρασαν υποστήριξη για την κατάπαυση του πυρός και για μελλοντικές προσπάθειες. Είναι καλό το ότι ο Χάφταρ έδωσε ονόματα για τη στρατιωτική επιτροπή. Η πρώτη συνάντηση αυτής της επιτροπής έχει κρίσιμη σημασία για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός επί του πεδίου. Όμως είναι ανάγκη να επιταχύνουμε επίσης την πολιτική διαδικασία», δήλωσε ο υπουργός και συνέχισε: «Τώρα έχουμε μια κατάπαυση του πυρός, πρέπει να κτίσουμε πάνω σ’ αυτή. Πρώτον, θα πρέπει να είναι βιώσιμη, μετά είναι ανάγκη να επιταχύνουμε την πολιτική διαδικασία για να επιτύχουμε μια διευθέτηση που θα διαρκέσει. Η χώρα θα πρέπει να ετοιμαστεί για τις εκλογές. Η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός και για να στηρίξει την πολιτική διαδικασία».

Σχετικά με την παρουσία του Γιαβούζ στο οικόπεδο 8, υπενθυμίζεται πως χτες η Κύπρος δήλωσε έντονα ενοχλημένη με την επέμβαση της Τουρκίας:

«Είμαστε έντονα ενοχλημένοι από τη νέα έκνομη ενέργεια της Τουρκίας που αφορά την επέμβασή της στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ύστερα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα. Ο κ. Κούσιος ανέφερε πως δυστυχώς η Τουρκία έχει γίνει ο πειρατής της Μεσογείου και της Ανατολικής Μεσογείου, και δεν σέβεται ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε χώρες οι οποίες έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τις έκνομες της προσπάθειες, περιλαμβανομένων της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Την Κυριακή έγινε γνωστό ότι το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ κατευθύνθηκε στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ. «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στην περιοχή, όπως και οι Ελληνοκύπριοι» ανέφερε επ’ αυτού το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Συγχρόνως, στην ανακοίνωσή του, εξαπέλυσε βολές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς χαρακτήρισε παράνομες τις τουρκικές γεωτρήσεις. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση σιωπά από το 2003, για την υπεξαίρεση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε οποιαδήποτε δήλωση έκανε, δεν ανέφερε τους Τουρκοκύπριους και αγνόησε την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Καταρχάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τερματίσει τις προκατειλημμένες πολιτικές των δύο μέτρων και δύο σταθμών που απέχουν πολύ από αυτή την πραγματικότητα υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρις ότου εγγυηθούν τα δικαιώματά τους στους φυσικούς πόρους του νησιού» κατέληξε η ανακοίνωση της Άγκυρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο