Εκλογικός νόμος – αυτοδιοίκηση: Η κυβέρνηση την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, καταργεί την απλή αναλογική και με εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, αλλάζει τον εκλογικό νόμο, ενώ αναμένεται και δεύτερος νόμος που αφορά στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τα τρία βασικά σημεία του νέου νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές προβλέπουν:
- Εκλογή Δημάρχου και περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο με δύο προϋποθέσεις: να συγκεντρώνει τουλάχιστον 40% και και να έχει διαφορά Τουλάχιστον 5% από τον δεύτερο υποψήφιο.
- Καταργεί την απλή αναλογική για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.
- Μειώνει κατά 30% τον αριθμό των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.
Όσον αφορά τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 40% αντί της απόλυτης πλειοψηφίας του 50%. Η διαφορά του πρώτου υποψηφίου δημάρχου με τον δεύτερο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5%, μόνο δηλαδή με 40% και 5 μονάδες διαφορά από τον επόμενο θα εκλέγεται δήμαρχος από τον πρώτο γύρο.
Παράλληλα όσον αφορά τις αλλαγές στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, παραμένει υπό επεξεργασία ακόμα και το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των συμβούλων κατά 30%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες εκλογές υπήρχαν σε όλη την επικράτεια 69.821 υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και 7.698 υποψήφιοι περιφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι, αριθμός υπερβολικός που όμως ήταν ενθαρρυντικό σημάδι συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.
Πως αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ στις επιλογές αυτές
Το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Πουλάκης μιλώντας προ ημερών στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» σημείωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία τουλάχιστον σε θέματα Δημοκρατίας και ειδικά στις δύο μεγάλες αλλαγές που έκανε η δική μας κυβέρνηση (απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση και στις βουλευτικές εκλογές) ήρθε και με το καλημέρα θέλει να τα γκρεμίσει και τα δύο».
Ενώ συμπλήρωσε: «Το ένα το γκρέμισε από τον Αύγουστο του 2019, το άλλο έρχεται να το γκρεμίσει τον Ιανουάριο του 2020», όπως είπε ο ίδιος. Σκοπός της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της ΝΔ είναι όπως τόνισε «να μας ξαναγυρίσει σε εκλογικά συστήματα που τεχνητά ευνοούν τον δικομματισμό, όχι με την ελεύθερη βούληση των πολιτών».