Κόσμος

Λιβύη εμπάργκο όπλων: Με τη συμμετοχή της Ελλάδας η αποστολή επιτήρησης

Λιβύη εμπάργκο όπλων: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Λιβύη εμπάργκο όπλων: “Η Ελλάδα είναι έτοιμη να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο και της εκεχειρίας αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη Λιβύη”, είπε ανώτατη διπλωματική πηγή. Την ίδια θέση εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κοινή αίσθηση είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έφυγε εκνευρισμένος από την Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, καθώς η απόφαση για την επιβολή του εμπάργκο όπλων πλήττει κυρίως τα δικά του σχέδια.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν για πιθανούς τρόπους συνέχειας των ευρωπαϊκών κινήσεων επί της απόφασης του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και μια στρατιωτική αποστολή κάτι για το οποίο δεν υπήρξε καμία αντίρρηση εκ των κρατών – μελών. Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ενόχληση της Ελλάδας που δεν υπήρξε στα συμπεράσματα της Διάσκεψης ρητή αναφορά που να καταδεικνύει ότι τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης είναι κενά περιεχομένου. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας από τις Βρυξέλλες χαρακτήρισε τη χθεσινή διαδικασία στη Γερμανία ένα θετικό πρώτο βήμα: «Σήμερα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα της Λιβύης. Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και να χαρακτηρίσω τα συμπεράσματα του Βερολίνου, καταρχήν, σαν ένα θετικό πρώτο βήμα», σημείωσε ο κ. Δένδιας και συνέχισε:

«Θετικό, γιατί βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μια πολιτική λύση και γιατί επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Βεβαίως όμως είναι ένα πρώτο και μόνο ένα πρώτο βήμα», επεσήμανε. «Όλα θα κριθούν από τη συνέχεια. Είχα επίσης τη δυνατότητα να εκφράσω την ενόχληση της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επίσης και κυρίως γιατί δεν συμπεριλήφθησαν στα συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου, μια απόφαση που μας δεσμεύει όλους. Και μάλιστα όταν στο Βερολίνο παρίστατο η ηγεσία όλων των ευρωπαϊκών θεσμών» κατέληξε.