Κόσμος

Τουρκία: Το Γιαβούζ ξεκίνησε γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου

Τουρκία: Tο σκάφος "Γιαβούζ" μεταφέρθηκε στη νότια θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Τουρκία Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονας και μεταδίδει η «Yeni Safak», το σκάφος “Γιαβούζ” μεταφέρθηκε σε θαλάσσια περιοχή στο νότιο τμήμα της Κύπρου. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσοϊ, τόνισε: «Το πλοίο μας τρυπάνι Yavuz έφτασε στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, για να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητά του γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή».

«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα ως συνιδιοκτήτης του νησιού» προσθέτουν οι Τούρκοι. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ακσοϊ δήλωσε ότι η πρόταση των τουρκοκυπριακών αρχών για τη δίκαιη κατανομή των πόρων και των εσόδων των υδρογονανθράκων, που υποβλήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019, εξακολουθεί να ισχύει και αποτελεί σημαντική ευκαιρία για επίλυση.

Η απάντηση της Κύπρου

Έντονη είναι η αντίδραση της Κύπρου με αφορμή την παράνομη γεώτρηση που ετοιμάζει η Τουρκία εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Σε ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρεται: «Συνεχίζοντας να περιφρονεί προκλητικά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της, η Τουρκία επιχειρεί ξανά να διεξαγάγει παράνομη γεώτρηση εντός, αυτή τη φορά, της νότιας ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, στο ερευνητικό τεμάχιο 8, το οποίο έχει δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL».

Η Προεδρία της Δημοκρατίας της Κύπρου, τονίζει πως η νέα επαπειλούμενη γεώτρηση, θα συνιστά ακόμη μία κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιο, αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που βρίσκονται σε ισχύ μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ και Κύπρου – Αιγύπτου, αντίστοιχα.

 Κράτος – πειρατής η Τουρκία

«Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι : «Σε αντιδιαστολή με τις ενεργειακές συνέργειες που δημιουργούνται στην περιοχή, όπως κατέδειξε περίτρανα η δημιουργία, προ τριημέρου στο Κάιρο, του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), αλλά και η προ δύο εβδομάδων υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, στην Αθήνα, η Τουρκία επιμένει να βαδίζει στον δρόμο της διεθνούς παρανομίας που μόνη της επέλεξε».

Η Προεδρία προσθέτει πως η Τουρκία, «με κυνισμό και υποκρισία, διενεργεί την προδήλως παράνομη δραστηριότητα της στην κυπριακή ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδα, προβάλλοντας επιχειρήματα περί δήθεν προάσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, την ίδια στιγμή που διεκδικεί για τον εαυτό της το 44% της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού». »Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι οι γεωτρητικές εργασίες διενεργούνται προς όφελος των Τουρκοκυπρίων είναι αβάσιμος και οποιαδήποτε υποτιθέμενη «αδειοδότηση» από την ούτω καλούμενη «ΤΔΒΚ» είναι παράνομη και άκυρη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο», τονίζεται.

“Tα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων είναι διασφαλισμένα”

Επίσης αναφέρεται πως «τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων είναι απόλυτα διασφαλισμένα, μέσα στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, όπως εξάλλου προκύπτει από τις σχετικές συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και από τις κατά καιρούς προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Τα μέτρα της ΕΕ

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ ετοιμάζει περικοπές στα κονδύλια που δίνει στην Τουρκία. Τα οικονομικά αυτά μέτρα αφορούν τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Από τα μέτρα αυτά θα εξαιρεθούν η χρηματοδότηση που λαμβάνει η Τουρκία για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. Πρόκειται για ποσά που έχει προγραμματισθεί να λάβει η Αγκυρα μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της προενταξιακής διαδικασίας. Συνολικά πρόκειται για ένα ποσό 336 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Μπορέλ, όπως σημειώνεται, αιτιολόγησε τη νέα περικοπή με τις «παράνομες, κατά την άποψη της ΕΕ,γεωτρήσεις της Τουρκίας για φυσικό αέριο έξω από τις ακτές της Κύπρου, χώρας-μέλους της ΕΕ και με τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία που άρχισε τον Οκτώβριο».

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι

Άκρως προκλητικός ο Ρετζέρ Ταγίπ Ερντογάν κατά την αναχώρησή του από την Τουρκία προς την Γερμανία όπου θα συμμετάσχει στην Διάσκεψη του Βερολίνου. Ο τούρκος πρόεδρος είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση επειδή δεν καλέστηκε στη σύσκεψη, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως η “Τουρκία έχει τρελάνει την Ελλάδα”.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός “παίζει λάθος το παιχνίδι” και πως “τα βήματα που κάνει δεν είναι σωστά”. Ο Ακόμη ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Χάφταρ στην Ελλάδα τονίζοντας πως δεν υπήρχε κανένας λόγος να τον συναντήσει η ελληνική κυβέρνηση από τη στιγμή που αναγνωρισμένος ηγέτης από τον ΟΗΕ στη Λιβύη είναι ο Φαγές ας Σάρατζ.

Καμία αξία οι συζητήσεις Χαφτάρ – Μητσοτάκη

“Η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη Λιβύη και ενοχλήθηκε γι’ αυτό. Είχε ήδη ενοχληθεί από τις συμφωνίες μας με τη Λιβύη. Προσκάλεσαν τον Χάφταρ στην Αθήνα με μια προσέγγιση ρεβανσισμού. Έκαναν συζητήσεις που δεν είχαν καμία αξία. Φυσικά, περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει ο Χάφταρ στη Γερμανία. Ωστόσο, ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι», τόνισε όταν ρωτήθηκε για την παρουσία του Λίβυου ηγέτης στη χώρα μας. Αναφορικά με την Διάσκεψη του Βερολίνου ανέφερε πως “δεν μπορούμε να προβλέψουμε από τώρα τι θα γίνει καθώς πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν οι συζητήσεις, μετά θα δούμε το αποτέλεσμα και θα το αξιολογήσουμε”.

Ακόμη τόνισε ότι “όλες μας οι ενέργειες εναντίον των πραξικοπηματιών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, είχαν αγνοηθεί. Φυσικά, προκαλεί τη σκέψη το γεγονός πως η διάσκεψη αυτή πραγματοποιείται εννέα μήνες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών. Πάντα λέγαμε πως η μόνιμη λύση θα επιτευχθεί μέσω πολιτικού διαλόγου. Ενισχύσαμε τη συνεργασία μας με τη Λιβύη με δυο μνημόνια κατανόησης. Η Τουρκία πρέπει πάλι να κάνει όλο το έργο που απαιτείται στο διπλωματικό πεδίο, ώστε να επιτευχθεί ειρήνη στη Λιβύη. με αυτά τα βήματα, διασφαλίζουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο και παίζουμε καθοριστικό ρόλο για την ειρήνη στη Λιβύη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο