Τεχνολογία

Wikipedia: Πως ξεκίνησε η ιδέα για τη μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια του κόσμου [pics]

Wikipedia: Το πρώτο άρθρο της μεγαλύτερης εγκυκλοπαίδειας του κόσμου -που υπάρχει ακόμα- έκανε την εμφάνισή του στις 16 Ιανουαρίου 2001

Wikipedia: Όσο διαβασμένος και να είναι ένας άνθρωπος, πάντα θα υπάρχει κάτι νέο που μπορεί να μάθει. Οι γνώσεις ενός ανθρώπου μπορεί να είναι απεριόριστες καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να αποθηκεύσει εκατομμύρια πληροφορίες. Όμως πολλές φορές η μνήμη είναι εκείνη που μας προδίδει.

Η ανάγκη για την συσσώρευση γνώσης σε ένα μέρος είναι διαχρονική. Τα αρχαία χρόνια δημιουργήθηκαν βιβλιοθήκες, όπως αυτή της Αλεξάνδρειας, στις οποίες όλοι μπορούσαν να βρουν απαντήσεις σε ερωτήματα που τους βασάνιζαν. Η εγκυκλοπαίδεια αναπτύχθηκε ως ιδέα κατά τον Διαφωτισμό τον 18ο αιώνα και υλοποιήθηκε λίγο αργότερα. Με την πάροδο του χρόνου οι εγκυκλοπαίδειες αναβαθμίστηκαν, εμπεριέχοντας εκατομμύρια λήμματα που όλο και αυξάνονταν, λόγω της αλματώδους εξέλιξης της ανθρωπότητας σε διάφορους τομείς.

Όταν τη δεκαετία του 80′ μπήκε το ίντερνετ στις ζωές των ανθρώπων όλα άλλαξαν. Ο απεριόριστος χώρος αποθήκευσης πληροφοριών καθιστούσε το διαδίκτυο το ιδανικότερο μέρος για τη δημιουργία μίας παγκόσμιας διαδικτυακής εγκυκλοπαίδεια. Όμως η υλοποίηση της καθυστέρησε αρκετά.

Ήρθε στο προσκήνιο από τον ιδρυτή και πρόεδρο του «Free Software Foundation» Ρίτσαρντ Στάλμαν το 1999. Πρότεινε μια δωρεάν εγκυκλοπαίδεια και έθεσε τους κανόνες από τους οποίους πρέπει να διέπεται αλλά και του τι πρέπει και οφείλει να προσφέρει στον κόσμο. Στις 9 Μαρτίου του 2000 ιδρύθηκε στην Ουαλία η Nupedia, από τους Τζίμυ Γουέιλς και Λάρι Σάνγκερ. Ωστόσο η προσθήκη περιεχομένου στην νέα αυτή εγκυκλοπαίδεια ήταν τόσο αργή, που τον πρώτο χρόνο είχε μόλις 12 άρθρα.

Η ανάγκη για γρηγορότερη δημιουργία περιεχομένου ήταν επιτακτική. Η ιδέα έπεσε –κυριολεκτικά- στο τραπέζι σε ένα δείπνο μεταξύ του προγραμματιστή Μπέν Κόβιτς και του Σάνγκερ, στις 2 Ιανουαρίου του 2001. Εκεί οι δυο άντρες ύστερα από συζήτηση, κατάλαβαν ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιηθεί ένα λογισμικό «wiki», το οποίο τρέχει με την σειρά του μια ιστοσελίδα «wiki», στην οποία οι χρήστες μπορούν να τροποποιήσουν το περιεχόμενο της, απευθείας από το πρόγραμμα περιήγησης (web browser).

Η ιδέα ήταν εξαιρετική. Στις 12 και 13 Ιανουαρίου αποκτήθηκαν τα domain wikipedia.com και wikipedia.org, ενώ στις 15 Ιανουαρίου ιδρύθηκε και επίσημα η Wikipedia.

Αρχικά οι συντελεστές και όσοι είχαν προσφερθεί να συνεισφέρουν γραπτώς, αντέδρασαν στην δημιουργία μιας πλατφόρμας όπου οι χρήστες θα μπορούσαν να επεξεργαστούν το περιεχόμενο. Και μάλιστα μιας εγκυκλοπαίδειας γνώσεων. Όμως το domain είχε ήδη βγει online. Το πρώτο άρθρο «UuU», που υπάρχει ακόμα, έκανε την εμφάνισή του την επόμενη κιόλας μέρα. Ακολούθησε η ανακοίνωση και το κάλεσμα σε εθελοντές να βοηθήσουν το πρότζεκτ.

Μέσα σε λίγους μήνες, η Google και μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί, έδωσαν μεγάλη προβολή στην διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Πριν κλείσει έναν μήνα ζωής, είχε ήδη 1.000 άρθρα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2001 έφτασε τα 10.000. Τον Μάρτιο του 2001, ενεργοποιήθηκε το subdomain της γερμανικής γλώσσας και ακολούθησαν, η Καταλανική και η Ιαπωνική. Μέχρι το τέλος του έτους είχαν προστεθεί άλλες δέκα γλώσσες. Τον Ιανουάριο του 2002, το 90% των άρθρων ήταν στα αγγλικά, ενώ δυο χρόνια αργότερα το ποσοστό αυτό έπεσε στο 50%. Πλέον τα αγγλικά άρθρα φτάνουν μετά βίας το 13%.

Από την ίδρυση της Wikipedia τον Ιανουάριο του 2001 έχουν περάσει 19 χρόνια.

Η Wikipedia έχει πλέον γίνει η μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια του κόσμου, ενώ έχει αναπτύξει και πολλά ακόμα αδελφικά πρότζεκτ. Σήμερα μόνο στα αγγλικά, έχει 5,5 εκατομμύρια άρθρα και 43 εκατομμύρια συνολικά. Η καθημερινή της κίνηση φτάνει τους 32 εκατομμύρια χρήστες, ενώ κάθε μέρα προστίθενται κατά μέσο όρο 600 άρθρα.

Η Wikipedia έχει καταφέρει να γίνει η μεγαλύτερη και κυριότερη εγκυκλοπαίδεια του κόσμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο