Λιβύη: Διαδηλωτές από την ανατολική Λιβύη μπήκαν σήμερα στο λιμάνι εξαγωγής πετρελαίου της Ζουεϊτίνα, στα νοτιοδυτικά της Βεγγάζης και ανακοίνωσαν ότι το κλείνουν, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έναν μηχανικό. Ηγέτες φυλών από την ανατολική και τη νότια Λιβύη ζήτησαν χθες Πέμπτη να κλείσουν οι τερματικοί σταθμοί, διαμαρτυρόμενοι επειδή, όπως λένε, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώνει ξένους μαχητές.
Η ένταση στη χώρα όλο και κλιμακώνεται ενώ μετράμε αντίστροφα για τη Διάσκεψη του Βερολίνου την Κυριακή, στην οποία θα συζητηθεί η κρίση στη Λιβύη.
Νωρίτερα, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως: «Εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή και παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, ενδεχομένως και με στρατιώτες, για παράδειγμα στο πλαίσιο κάποιας αποστολής της Ένωσης». «Στην ειδική σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατέστη πολύ σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να το κάνει αυτό», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, o oποίος ζήτησε επίσης να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την παρακολούθηση του εμπάργκο όπλων στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής. «Εμείς οι Ευρωπαίοι, έχουμε επιφορτιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη να το εφαρμόσουμε. Στην πραγματικότητα, το εμπάργκο όπλων είναι αναποτελεσματικό, κανείς δεν ελέγχει εκεί οτιδήποτε», όπως είπε.
Την ίδια ώρα, με ομόφωνο ψήφισμά της η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας για πώληση και αποστολή όπλων και στρατευμάτων στη Λιβύη και καλεί τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών να επιβάλει κυρώσεις εκεί που πρέπει.
Η Ολομέλεια της Βουλής καταγράφοντας με ανησυχία τη νέα κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας και της απόπειρας της Τουρκίας για αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της προς την Ελλάδα και την Αίγυπτο, τις δύο χώρες που βλάπτονται πιο άμεσα από τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης. Παράλληλα σημειώνει την απόφαση του Κοινοβουλίου της Λιβύης να καταγγείλει ως παράνομα τα ανωτέρω τουρκο – λιβυκά «Μνημόνια Συνεργασίας», που βλάπτουν και τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Περαιτέρω η Βουλή υπογραμμίζει την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, που υποδηλώνει το «Μνημόνιο Συναντίληψης» της Τουρκίας και της κυβέρνησης Σάρατζ περί οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας, που δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα άλλων παράκτιων κρατών στην περιοχή.