Κόσμος

Άνγκελα Μέρκελ: Στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Ιανουαρίου η Γερμανίδα Καγκελάριος

Άνγκελα Μέρκελ: Ταξίδι στη Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη έχει προγραμματίσει η Γερμανίδα Καγκελάριος, κατά το οποίο θα έχει πολύωρο τετ α τετ με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Άνγκελα Μέρκελ: Επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα η Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος, πρόκειται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ θα εγκαινιάσουν και το νέο Campus του Γερμανο-τουρκικού Πανεπιστημίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η κ. Μέρκελ θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, κατόπιν πρόσκλησης του Γερμανο-τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και με εκπροσώπους της τουρκικής Κοινωνίας των Πολιτών.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Μητσοτάκη

Η τηλεφωνική επικοινωνία Άνγκελα Μέρκελ και Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε μετά την αποστολή σχετικής επιστολής από τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Γερμανίδα καγκελάριο για το γεγονός ότι «κακώς δεν προσκληθήκαμε» όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ALPHA το βράδυ της Πέμπτης. «Η Ελλάδα είναι περιφερειακή δύναμη σταθερότητος. Έχει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη. Μαζί με την Ιταλία είμαστε οι γειτονικές χώρες της Λιβύης και θα έπρεπε να είμαστε στο Βερολίνο για να συζητήσουμε για το μέλλον μίας χώρας, η σταθερότητα της οποίας ενδιαφέρει την Ευρώπη, ενδιαφέρει και ιδιαίτερα την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του.

Στην ίδια συνέντευξη ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα βάλει βέτο για πολιτική λύση στη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των απαράδεκτων μνημονίων. Λίγες ώρες νωρίτερα η γερμανική εφημερίδα Bild είχε γράψει σε ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να επέμεινε για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στις συνομιλίες παρά το γεγονός, όπως σημειώνει και η γερμανική εφημερίδα, «οι Έλληνες είναι ο πλησιέστερος γείτονας της Λιβύης».