Πολιτική

Υπουργείο Εξωτερικών σε Τσαβούσογλου: “Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι καθορισμένο”

Υπουργείο Εξωτερικών: Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις νέες προκλήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους,

Υπουργείο Εξωτερικών: Τη δική του απάντηση δίνει προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση. Η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους», σημειώνει ο Έλληνας εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου και προισθέτει:

«Η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος. Ελπίζουμε να την ακολουθήσει σε αυτόν και η Τουρκία».

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις με επίκεντρο την εθνική κυριαρχία των ελληνικών νησιών προχώρησε νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, λίγα 24ωρα πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Ειδικότερα, σε τρίωρη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Turk, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση το Καρντακ (Ίμια)». Παράλληλα σημείωσε πως για να περάσει ο αγωγός EastMed, που θα μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη, «πρέπει να πάρουν την άδεια μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο».

Υπενθυμίζεται, πως την Κυριακή 19 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Γερμανίας. Από αυτήν θα απουσιάζει η Ελλάδα. Στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχουν λάβει ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.