Κωστής Χατζηδάκης: Για «ιστορική στιγμή για όλη την περιοχή της Μεσογείου», έκανε λόγο ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στη σημερινή μονογραφή του καταστατικού του East Med Gas Forum, κατά την τρίτη Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου. «Όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμφώνησαν ότι το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ειρήνη και όχι για τη δημιουργία συγκρούσεων», τόνισε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Χατζηδάκης.
Επεσήμανε, επίσης, όλα θα πρέπει να αποφασίζονται βάσει του διεθνούς δικαίου, το οποίο θα πρέπει να αποδέχονται όλες οι χώρες της περιοχής.
Από την πλευρά του, ο «οικοδεσπότης» της συνάντησης, ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Μόλα, μίλησε για «έναν ακρογωνιαίο λίθο στην ιστορία της περιοχής μας που μας κάνει να συνεργαστούμε για το καλό των λαών μας». Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, τόνισε ότι με τη μονογραφή του καταστατικού του East Med Gas Forum, έχουμε μπροστά μας ένα παράδειγμα, για το πώς μπορούν οι διάφορες χώρες, ακόμη και σε δύσκολες συγκυρίες, να ακολουθήσουν συμμαχίες για το καλό των λαών της περιοχής. “Το Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί παράδειγμα συνεργασιών για το καλό της περιοχής”, προσέθεσε με τη σειρά του ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς. Η επόμενη Υπουργική Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Τι γίνεται στο East Med Gas Forum:
Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ενέργειας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ανοίγεται σήμερα στο Κάιρο. Οι υπουργοί Ενέργειας των επτά χωρών (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη) που συμμετέχουν στο East Med Gas Forum υπογράφουν το Καταστατικό για αναβάθμισή του σε έναν διεθνή οργανισμό για την ενέργεια. Η σημερινή συνάντηση του Καΐρου σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη του διαλόγου μεταξύ των χωρών της περιοχής για την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω κοινών συνεργασιών. Στόχος αυτής της προσπάθειας, το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου να μπει δυναμικά στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου και να καταστεί ανταγωνιστικό μέρος της. Ενώπιον των επτά υπουργών Ενέργειας θα παρουσιαστεί η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας στην οποία αναλύονται οι επιλογές εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και τα ρίσκα που ενέχει η κάθε μία εξ αυτών.
Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”, η σημερινή σύνοδος, στην οποία συμμετέχουν η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη, καθώς επίσης και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ως παρατηρητές, στέλνει ισχυρά πολιτικά μηνύματα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, με την Τουρκία να επιχειρεί με κάθε τρόπο την αποσταθεροποίηση της περιοχής και δημιουργία κρίσης προωθώντας τις αξιώσεις της σε σχέση με το φυσικό αέριο της Μεσογείου. Η προσπάθεια συνεργασίας των χωρών της περιοχής και η μεταξύ τους αναγνώριση των θαλάσσιων συνόρων τους, αποτελεί απάντηση στις τουρκικές αξιώσεις.