Κόσμος

Χασάν Ροχανί: “Η κυβέρνηση εργάζεται για να αποτρέψει τον πόλεμο”

Χασάν Ροχανί: Ο πρόεδρος του Ιράν τόνισε πως τα πυραυλικά πλήγματα κατά βάσεων του αμερικανικού στρατού ήταν "στρατιωτικό αντιστάθμισμα" για τον θάνατο του Σουλεϊμανί.

Χασάν Ροχανί: Ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι εργάζεται καθημερινά “για να αποτρέψει τον πόλεμο”, σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε σήμερα στον λαό του μερικές ημέρες μετά τα πυραυλικά πλήγματα της Τεχεράνης σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ σε αντίποινα για τον φόνο σημαντικού Ιρανού στρατηγού από τις ΗΠΑ στο Ιράκ.

“Η κυβέρνηση εργάζεται καθημερινά για να αποτρέψει μια στρατιωτική αντιπαράθεση ή τον πόλεμο”, σημείωσε ο Ροχανί, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο “αυτό αποτελεί μια καθημερινή ανησυχία”. Ο Ροχανί έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσε στις 8 Ιανουαρίου σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ σε αντίποινα για τον φόνο από την Ουάσινγκτον του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί πέντε ημέρες νωρίτερα στη Βαγδάτη.

Η τελευταία αυτή όξυνση της κατάστασης προκάλεσε αιτήματα για “αποκλιμάκωση” από την διεθνή κοινότητα, η οποία φοβάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Τη Τετάρτη, ο Ροχανί διαβεβαίωσε ότι το Ιράν με αυτά τα πυραυλικά πλήγματα κατά βάσεων που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ είχε το “στρατιωτικό αντιστάθμισμα” που επεδίωκε για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, αρχιτέκτονα της στρατηγικής του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Στο σημερινό του διάγγελμα, ο Ιρανός πρόεδρος συμπλήρωσε σχετικά με αυτό ότι τα ιρανικά αντίποινα, από τα οποία προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές –αλλά όχι θύματα, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό– ενίσχυσαν την ιρανική αποτρεπτική δύναμη απέναντι στις “απειλές” του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ροχανί, ένας μετριοπαθής στην πολιτική σκακιέρα της χώρας του, υπερασπίστηκε επίσης σήμερα την πολιτική ενός ανοίγματος στον κόσμο, την οποία άρχισε από τότε που εξελέγη για πρώτη φορά, το 2013, και η οποία δέχεται έντονες επικρίσεις από τους υπερσυντηρητικούς κύκλους του Ιράν. Ο Ιρανός πρόεδρος αναφέρθηκε εξάλλου σήμερα ξανά στο θέμα της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που συνήφθη το 2015 με τις διεθνείς δυνάμεις, η οποία κινδυνεύει να διαλυθεί μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν το 2018 και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη από την Ουάσινγκτον.

Με αυτήν την συμφωνία, σημείωσε ο Ροχανί, “αποδείξαμε στην πράξη ότι είναι δυνατή η αλληλεπίδρασή μας με τον κόσμο”.

“Βεβαίως και αυτό είναι δύσκολο”, αναγνώρισε. “Μας λένε: υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους δεν πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη”, συνέχισε, αναφερόμενος στις ομιλίες υπερσυντηρητικών Ιρανών στις οποίες αναφέρονται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. “Αυτό είναι αλήθεια” και, “αν απέναντί μας είχαμε ανθρώπους άξιους εμπιστοσύνης, το έργο αυτό θα ήταν απλό και εύκολο”, πρόσθεσε, κάνοντας έναν υπαινιγμό για τον “απρόβλεπτο” χαρακτήρα του Τραμπ.

“Ο λαός μας εξέλεξε και ένας από τους στόχους που μας εμπιστεύτηκαν (είναι) να οδηγήσουμε σε άμβλυνση της έντασης και της εχθρότητας” ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και τον έξω κόσμο, σημείωσε. Ο πρόεδρος του Ιράν έκανε τις δηλώσεις αυτές παραμονή της ομιλίας που αναμένεται να εκφωνήσει ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος προβλέπεται να πρωτοστατήσει αύριο της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής στην Τεχεράνη για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια.

Ο Χαμενεΐ επαναλαμβάνει τακτικά ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι άξιοι εμπιστοσύνης και έχει απαγορεύσει οποιονδήποτε διάλογο με την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Κατά το διάγγελμά του ο Ροχανί σημείωσε εξάλλου ότι το Ιράν εμπλουτίζει τώρα περισσότερο ουράνιο από αυτό που εμπλούτιζε προτού συνάψει τη συμφωνία με τις διεθνείς δυνάμεις το 2015.

“Εμπλουτίζουμε περισσότερο ουράνιο από (αυτό που εμπλουτίζαμε) προτού καταλήξουμε στην συμφωνία (…) Οι πιέσεις στο Ιράν έχουν αυξηθεί, αλλά συνεχίζουμε να προοδεύουμε”, σημείωσε. Η Τεχεράνη υποχωρεί σταδιακά από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει της συμφωνίας του 2015 με τις διεθνείς δυνάμεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, αντιδρώντας στην αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την συμφωνία αυτή και την επαναφορά των κυρώσεων των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο