Κόσμος

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: “Ναι” στην παράταση του ελληνικού καθεστώτος εγγυήσεων για τις τράπεζες

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Την παράταση του ελληνικού καθεστώτος εγγυήσεων για τα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 31 Μαΐου 2020 ενέκρινε η Κομισιόν.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Βάσει των ενωσιακών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκρισή της για την παράταση του ελληνικού καθεστώτος εγγυήσεων για τα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 31 Μαΐου 2020. Η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών σταδιακά βελτιώνεται, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένες προκλήσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Κομισιόν έκρινε ότι η παράταση του καθεστώτος εγγυήσεων είναι σύμφωνη με τους ενωσιακούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, δηλαδή με την τραπεζική ανακοίνωση του 2013, ιδίως διότι το παρατεινόμενο μέτρο «είναι στοχευμένο, αναλογικό και περιορισμένο ως προς τη διάρκεια και το πεδίο εφαρμογής του».

Η Επιτροπή εγκρίνει καθεστώτα εγγυήσεων για τις υποχρεώσεις των τραπεζών, για διαδοχικές περιόδους των έξι μηνών, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να προσαρμόζει τους όρους αναλόγως. Το καθεστώς αφορά τράπεζες που δεν παρουσιάζουν έλλειψη κεφαλαίων. Το ελληνικό καθεστώς εγγυήσεων αρχικά εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2008. Η έγκριση του καθεστώτος έχει παραταθεί επανειλημμένα, τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2019.

Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν και διαβουλεύσεις για τον κατώτατο μισθό.

Πρόκειται για ένα σημαντικό σχέδιο που θα επιτρέψει στην Κομισιόν να αντιμετωπίσει καλύτερα το κοινωνικό ντάμπινγκ, το οποίο όμως προσκρούσει στις επιφυλάξεις που εκφράζουν χώρες της ανατολικής και βόρειας Ευρώπης. Σήμερα, 22 από τις 28 έχουν θεσπίσει έναν κατώτατο μισθό, όμως υπάρχουν τεράστιες διαφορές στο ύψος του: από 286 ευρώ στη Βουλγαρία μέχρι 2.017 ευρώ στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Έξι χώρες δεν έχουν θεσπίσει κατώτατο μισθό (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Ιταλία και Κύπρος) επειδή λειτουργούν με βάση τις συλλογικές συμβάσεις.

Συνειδητοποιώντας τις δυσκολίες μιας ευρωπαϊκής εναρμόνισης, η Κομισιόν αποφάσισε να συμβουλευτεί τους κοινωνικούς εταίρους προτού να υποβάλει προτάσεις. «Για να είμαστε σαφείς: δεν πρόκειται ούτε να ορίσουμε έναν ενιαίο κατώτατο ευρωπαϊκό μισθό, ούτε να υποχρεώσουμε τις χώρες να θεσπίσουν έναν κατώτατο μισθό», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, μιλώντας στους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο. Ο στόχος της Επιτροπής είναι να παρουσιάσει ένα «νομικό εργαλείο που θα διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι κερδίζουν αρκετά χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους», πρόσθεσε. Η μορφή που θα λάβει αυτό το «εργαλείο» παραμένει ασαφής. Το δεδομένο είναι ότι η Κομισιόν δεν έχει το δίκαιο να παρέμβει, ούτε να νομοθετήσει για τους μισθούς, καθώς επαφίεται στην κάθε χώρα ξεχωριστά να αποφασίσει πώς θα πράξει για το θέμα αυτό.