Την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με το όνομα “υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου” ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Μια ανακοίνωση που προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση Μητσοτάκη. O πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν βρήκε την ευκαιρία να ρίξει τα βέλη του προς τον νυν πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την απόφαση του να καταργήσει όταν ανέλαβε το καλοκαίρι την εξουσία το χαρτοφυλάκιο για την μετανάστευση. «Τα συγχαρητήριά μου στον κ. Μητσοτάκη που του πήρε τελικά μόνο έξι μήνες και εφτά μέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό», αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Και πόσο γκάφα ολκής ήταν η απόφασή του να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη», προσθέτει.
Δεν χρειάστηκε πολύ ώρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα:
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ δήλωσε ότι: «Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι η Μυτιλήνη και η Λέσβος είναι το ίδιο νησί. Γκάφα είναι να λένε οι υπουργοί σου ότι οι μετανάστες «λιάζονται» πριν «εξαφανιστούν». Δεν είναι όμως απλά μια ακόμη γκάφα, να σε ερευνά η OLAF για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων» και προσέθεσε: «Αντίθετα, η σημερινή Κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνεκτικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Και παρεμβαίνει με αίσθημα ευθύνης όπου χρειάζεται. Ιδίως μάλιστα όταν το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό διογκώνεται σε συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή».
Κριτική στην έως τώρα κατάργηση του συγκεκριμένου υπουργείου άσκησε και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο ωστόσο αντιμετωπίζει θετικά την επανίδρυση του.
Ο αρμόδιος τομεάρχης του Κινήματος, Γιώργος Καμίνης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση για ίδρυση Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελεί μια ξεκάθαρη παραδοχή αδυναμίας διαχείρισης του προσφυγικού -μεταναστευτικού μέσω των υπαρχουσών δομών. Η κυβέρνηση ομολογεί το σοβαρό λάθος που διέπραξε με την κατάργηση του Υπουργείου Μετανάστευσης κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης τον Ιούλιο. Λάθος που επιχείρησε να διορθώσει, ανεπιτυχώς όπως δείχνει η σημερινή εξέλιξη, δημιουργώντας συντονιστές επί συντονιστών.
Όπως είχε προβλέψει από την αρχή το Κίνημα Αλλαγής, η για επικοινωνιακούς λόγους κατάργηση του Υπουργείου δημιούργησε ένα πρόσθετο διοικητικό και επιχειρησιακό χάος που θέτει πια σήμερα σε σοβαρή δοκιμασία την κοινωνική ειρήνη στα νησιά αλλά και σε άλλα σημεία της επικράτειας. Η κατάργηση του Υπουργείου δεν έλυσε σχεδόν κανένα από τα πολλά προβλήματα που είχε δημιουργήσει η κάκιστη διαχείριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση οφείλει πια να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική και προσφυγική πρόκληση με μεγαλύτερη σοβαρότητα και μικρότερη έπαρση. Η χώρα δεν αντέχει άλλους ερασιτεχνισμούς. Το προσφυγικό/μεταναστευτικό τείνει σήμερα πια, ενώπιον και της πολυεπίπεδης τουρκικής πρόσκλησης, να προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις».
Νωρίτερα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου, και παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Παναγιώτης Μηταράκης ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ως αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ο κ. Κουμουτσάκος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας θα έχει συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, κ. Άνχελ Γκουρία, καθώς και με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας. Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα το βράδυ ο Νότης Μηταράκης βρέθηκε στην Χίο, όπου αντιμετώπισε τις έντονες διαμαρτυρίες και τον προπηλακισμό από κατοίκους του νησιού για το μεταναστευτικό ζήτημα. “Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες: Φύλαξη των συνόρων μας, επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, αυξημένες επιστροφές, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Και όλα αυτά, προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora. Αυτό που απαιτείται είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου” ανέφερε για το νέο υπουργείο ο Στέλιος Πέτσας.