Κόσμος

Αίγυπτος: Ξεκίνησε η εισαγωγή φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν

Αίγυπτος: Με ανακοίνωσή της η Αίγυπτος γνωστοποίησε σήμερα ότι άρχισε να εισάγει φυσικό αέριο από το Ισραήλ, το οποίο θα υγροποιείται και θα εξάγεται στην Ευρώπη.

Αίγυπτος:  «Η εισαγωγή αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες που αποτιμάται στα 13,3 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα των δύο χωρών», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου. Σύμφωνα με το υπουργείο, η Αίγυπτος φιλοδοξεί μέσω της συμφωνίας αυτής να γίνει περιφερειακός «κόμβος» στον τομέα του αερίου.

«Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο είναι η πρώτη στο είδος της μετά την υπογραφή των συμφωνιών ειρήνης», δήλωσε από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτζ, σύμφωνα με τα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης.

Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ το 1979. Η συμφωνία για το αέριο που υπέγραψε πέρυσι ο αιγυπτιακός όμιλος Dolphinous Holdings προβλέπει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο που προέρχεται από τα κοιτάσματα αερίου Λεβιάθαν και Ταμάρ στο Ισραήλ. Οι εξαγωγές από το Λεβιάθαν ξεκίνησαν σήμερα και εκείνες από το κοίτασμα Ταμάρ προβλέπεται να ξεκινήσουν αργότερα φέτος. Σύμφωνα με την ισραηλινή Delek, μέλος της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται το Λεβιάθαν, το Ισραήλ θα παρέχει 64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου για 15 χρόνια, κυρίως μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού που συνδέει την ισραηλινή πόλη Ασκελόν με την Αλ-Αρίς, στην Αίγυπτο.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον τομέα της ενέργειας στη Μέση Ανατολή», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Γιόσι Άμπου, διευθύνων σύμβουλος της Delek. Το Κάιρο είχε εξαγάγει αέριο στο Ισραήλ και στο παρελθόν, όμως ο χερσαίος αγωγός αποτέλεσε στόχο πολλών επιθέσεων τζιχαντιστών στη χερσόνησο του Σινά, στα σύνορα με το Ισραήλ, το 2011 και 2012. Αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο παρουσία του Στάινιτζ για την επίσημη επικύρωση της διμερούς συμφωνίας.