Λέσχες καπνιστών: Διέξοδο ψάχνουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων για να γλιτώσουν από τα τσουχτερά πρόστιμα που επιβάλλει ο αντικαπνιστικός νόμος προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους καπνιστές πελάτες τους με το να θέσουν σε λειτουργία έναν ξεχωριστό χώρο, πλήρως αυτόνομο που δεν θα έρχεται σε επαφή με τους υπόλοιπους θαμώνες. Συγκεκριμένα ό,τι ισχύει για τις λέσχες καπνιστών σε Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία το ίδιο έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα με την πρώτη επίσημη σε λειτουργία λέσχη να καταγράφεται στην Κομοτηνή αλλά και στην Αθήνα στην περιοχή της Πλάκας.
Σε αναφορά του Γενικού Γραμματέα του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης, Ηλία Καλλιώρα δήλωσε πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον σε όλη την Ελλάδα ώστε τα μαγαζιά εστίασης να αποκτήσουν λέσχες καπνιστών λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Υπάρχει μεγάλο και έντονο ενδιαφέρον από τους καταστηματάρχες σε όλη την Ελλάδα. Μας παίρνουν τηλέφωνο από την Κρήτη, ενώ πριν λίγες μέρες ήρθε στα γραφεία ένας συνάδελφος από τη Λάρισα. Στέλνουν δικαιολογητικά στο μέιλ και σε λίγες ημέρες θα ανακοινώσουμε επίσημα σε ποιες περιοχές λειτουργούν λέσχες και ποια θα είναι η επωνυμία της κάθε λέσχης. Βλέπω ότι είναι αναγκαίο να γίνει κάτι γιατί έχουμε σοβαρό πρόβλημα οι επιχειρηματίες που ασχολούμαστε με την εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης. Έχει μάθει ο Έλληνας σε άλλο τρόπο. Θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος τουλάχιστον τα κέντρα διασκέδασης να μπορέσουν οι πελάτες να καπνίζουν μέσα. Γιατί έτσι έχει μάθει ο Έλληνας και δεν γίνεται να κοπεί».
Προϋποθέσεις για τη δημιουργία λέσχεων καπνιστών – Δεν προβλέπεται άδεια καπνιστικής λέσχης για όλους
Σχετικά με τις προδιαγραφές η πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης, Νίκη Κωνσταντίνου είναι κατηγορηματική, καθώς σε χώρους στους οποίους επιτρέπεται η είσοδος σε ανήλικους, όπως είναι τα εστιατόρια, δεν υπάρχει περίπτωση να τους δοθεί ποτέ έγκριση, ώστε να αποκτήσουν μελλοντικά την δική τους λέσχη καπνιστών,αναφέροντας:
“Οι λέσχες καπνιστών απευθύνονται σε επιχειρήσεις όπως είναι τα μπαρ και τα καφέ-μπαρ όπου απαγορεύεται η είσοδος κάτω των 18 ετών αρκεί βέβαια να πληρούν και τις υπόλοιπες προδιαγραφές. Αυτές έχουν να κάνουν με τις συνθήκες εργασίας και τις εγκαταστάσεις που αφορούν τα τετραγωνικά της επιχείρησης, ώστε να διαπιστωθεί το αν πραγματικά μπορεί να δημιουργηθεί ένας απομονωμένος χώρος καπνιστών με δική του είσοδο. Από την άλλη στο χώρο αυτό απαγορεύεται και η είσοδος στους εργαζόμενους αφού τα μέλη θα εξυπηρετούνται με την διαδικασία του self service” εξηγεί η κυρία Κωνσταντίνου. Και συνεχίζει:
“Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε παντού λέσχες καπνιστών, αλλά τουλάχιστον αυτές που θα γίνουν να μην αναχαιτίσουν τον νόμο και να μην έχουν πρόβλημα με πρόστιμα. Αυτό δεν είναι μια δική μας έμπνευση, καθώς λέσχες καπνιστών λειτουργούν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Οι επιχειρηματίες δεν πρέπει να παρασυρθούν από κανέναν που θα τους υποσχεθεί το οτιδήποτε καθώς λέσχες καπνιστών θα φτιαχτούν εκεί όπου πραγματικά μπορούν να γίνουν, όπου ο δικαστής θα κρίνει αν πρέπει να κλείσουν επιχειρήσεις ή όχι αλλά και κάτω από πιο πλαίσιο θα είναι σωστό να λειτουργήσουν αυτές με τον αντικαπνιστικό νόμο.
Σχετικά με τις προδιαγραφές η κυρία Δώρα Ταμαρέση, ιδιοκτήτρια καταστήματος ήταν αρνητική, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:
«Δεν συμφωνώ γιατί είναι ρατσισμός. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε γιάφκες για να ξεχωρίσουμε τους καπνίζοντες και τους μη καπνίζοντες. Εμείς διαμορφώνουμε τους εξωτερικούς χώρους ώστε το κάπνισμα να επιτρέπεται και ο εσωτερικός χώρος να είναι για τους μη καπνίζοντες. Παραθυράκι μπορεί να είναι με τις λέσχες καπνιστών αλλά δεν είναι όμορφο να δημιουργήσουμε συγκεκριμένους χώρους με εγγεγραμμένα μέλη. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα». Ενώ αναφέρθηκε παράλληλα και στη μειωμένη πελατεία λόγω του αντικαπνιστικού νόμου.