Οικονομία

Κόκκινα δάνεια: Τα τεστ αντοχής στις τράπεζες φέρνουν “βροχή” στους πλειστηριασμούς

Κόκκινα δάνεια: Ξεκίνησαν τα πρώτα stress tests στις ελληνικές τράπεζες, τα οποία θα ολοκληρωθούν με το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Κόκκινα δάνεια: Μπορεί οι εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα περάσει χωρίς προβλήματα τα τεστ αντοχής, ωστόσο η άσκηση φέρνει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις για πλειστηριασμούς. Και αυτό διότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, κυβέρνηση και τράπεζες, έχουν δεσμευθεί στις εποπτικές αρχές πως το 2020 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 30 δισ. ευρώ μέσω της πώλησής τους σε ξένα funds και σε ειδικευμένες εταιρείες κεφαλαίου.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στη Realnews ότι η πίεση της Φρανκφούρτης, αλλά και των ξένων μετόχων των τραπεζών για αύξηση του όγκου των πλειστηριασμών είναι γεγονός, ωστόσο υπάρχει κι ένας σοβαρός λόγος για να αυξηθούν.

“Το άλμα σε σύγκριση με το κοντινό παρελθόν, που καταγράφουν οι τιμές ακινήτων στην ελληνική αγορά είναι πλέον ο καλύτερος σύμμαχος των πλειστηριασμών. Και ναι τώρα συμφέρει τις τράπεζες να βγουν δυναμικά, καθώς υπάρχουν καλές τιμές και πληθώρα αγοραστών” αναφέρει στην “R” υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας δίνοντας το στίγμα των επόμενων μηνών.

Τα 30 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν εντός του 2020 έχουν ως εγγύηση περίπου 250.000 ακίνητα, τα οποία μαζί με το δάνειο αποδεσμεύονται από τον έλεγχο της τράπεζας και περνούν στον έλεγχο αμερικανικών και ιταλικών εταιρειών. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πολλά από τα ακίνητα αυτά, τουλάχιστον 70.000 θα βγουν την επόμενη διετία σε πλειστηριασμό ή θα πωληθούν με συναίνεση δανειολήπτη/ιδιοκτήτη σε τρίτους, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σύνολο ή μέρος του δανείου.

Η κατάσταση στο μέτωπο των πλειστηριασμών αναμένεται να δυσκολέψει έτι περαιτέρω από τον Μάιο και μετά, καθώς στα τέλη Απριλίου θα καταργηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

“Από την 1η Μαΐου δεν θα υπάρχει πλαίσιο προστασίας έτσι όπως υπάρχει σήμερα. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει ένα μικρό πλαίσιο μόνο για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.α.” αναφέρει η τραπεζική πηγή και προσθέτει: “το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που ετοιμάζεται και αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες μέρες με τους δανειστές δεν προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Επομένως το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει τώρα και λήγει στις 30 Απριλίου αποτελεί πραγματικά την τελευταία ευκαιρία”.