Πανσέληνος του Λύκου: Τον Ιανουάριο με το πυκνό χιόνι και την απόλυτη ηρεμία της νύχτας, το ουρλιαχτό του λύκου αντιηχεί σε όλο το δάσος. Από αυτό το γεγονός στην Αμερική οι φυλές των Ινδιάνων συνήθιζαν να ονομάζουν αυτό το φεγγάρι “Πανσέληνο του Λύκου” και είναι η πρώτη της χρονιάς. Η πρώτη πανσέληνος του 2020, που θα συμβεί το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου θα συνδυαστεί με μια έκλειψη παρασκιάς του φεγγαριού, η οποία θα είναι ορατή και από την Ελλάδα. Σε μια έκλειψη παρασκιάς, η πανσέληνος μπαίνει μέσα στη σκιά της γήινης παρασκιάς, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα η Σελήνη να σκοτεινιάζει εν μέρει, αλλά όχι τελείως, όπως σε μια κανονική έκλειψη, όταν το φεγγάρι εισέρχεται στο εσωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας.
Στο φαινόμενο αυτό αναφέρθηκε και ο γνωστός σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος ανέβασε δυο φωτογραφίες στο λογαριασμό του στο facebook με το εξής σχόλιο: “Καλημέρα η ¨Πανσέληνος του λύκου¨ είναι η πρώτη πανσέληνος της χρονιάς και οι φωτογραφίες είναι από την webcam του Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη. Στην πρώτη φωτογραφία με τα σύννεφα φαίνεται και ο λύκος”.
Το φαινόμενο θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες και το αποκορύφωμα του θα είναι γύρω στις 22:00 ώρα Ελλάδας το βράδυ της Παρασκευής. Το φεγγάρι θα αλλάξει λίγο χρώμα από άσπρο σε ελαφρώς κιτρινωπό και σχεδόν το 90% του δίσκου του θα καλυφθεί από την παρασκιά της Γης. Η έκλειψη Σελήνης παρασκιάς θα είναι ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, τον Ινδικό Ωκεανό και τη Δυτική Αυστραλία, σύμφωνα με τη NASA. Συνολικά το 2020 θα υπάρξουν τέσσερις σεληνιακές εκλείψεις, όλες παρασκιάς.