Ευρωπαϊκή Ένωση: Παράλληλα ο Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε τον Ιρανό πρόεδρο, Χασάν Ροχανί, να απόσχει από οιαδήποτε “μη αναστρέψιμη ενέργεια”. Η συμφωνία ήταν μια “σπουδαία επιτυχία έπειτα από δέκα χρόνια εντατικών διεθνών διαπραγματεύσεων και παραμένει σπουδαίο εργαλείο για την περιφερειακή σταθερότητα”, αναφέρει η ανακοίνωση των υπηρεσιών του Σαρλ Μισέλ, του επικεφαλής του θεσμικού οργάνου που εκπροσωπεί τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ροχανί, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε τη δέσμευση της Ένωσης με “όλες τις πλευρές για την άμβλυνση των εντάσεων”, μετά τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ σε αντίποινα στη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που έπαιξε την Τετάρτη το χαρτί του κατευνασμού με την Τεχεράνη, κάλεσε τους Ευρωπαίους να εγκαταλείψουν τη συμφωνία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος που υπογράφηκε στη Βιέννη το 2015.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από τη συμφωνία το 2018 και επανέφεραν κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.
Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία παραμένουν συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας, όπως και η Ρωσία και η Κίνα. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δικά της συμφέροντα και δικό της όραμα”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, όπου διευκρινίζεται παράλληλα ότι ο Σαρλ Μισέλ “κάλεσε τον Ιρανό πρόεδρο να απόσχει από μη αναστρέψιμες ενέργειες”. Η συμφωνία του 2015 κρέμεται σε μια κλωστή από την Κυριακή που η Τεχεράνη ανακοίνωσε την άρση κάθε ορίου στον εξοπλισμό της των μηχανών φυγοκέντρησης, τις οποίες χρησιμοποιεί για την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου. Η Ένωση παράλληλα έχει επιδοθεί σε μια ιδιαίτερα εντατική διπλωματική δραστηριότητα αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εντάσεις σε αυτή την κρίση αλλά και στη Λιβύη.
Έκκληση από τον Κομισιόν για διάλογο του Ιράν με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Χθες, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της χρήσης στρατιωτικών μέσων στη διαμάχη του Ιράν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και παράλληλα ζήτησε να γίνει διάλογος. «Η χρήση όπλων πρέπει να σταματήσει τώρα για να υπάρξει χώρος για διάλογο», τόνισε η φον ντερ Λάιεν. «Ζητάμε να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι συνομιλίες. Έχουμε δημιουργήσει και χτίσει με τον καιρό σχέσεις με πολλούς παράγοντες στην περιοχή και πέραν αυτής προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «νέο παράδειγμα κλιμάκωσης» τα ιρανικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν στρατεύματα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, περιλαμβανομένων Ευρωπαίων στρατιωτών. «Οι πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αεροπορικών βάσεων στο Ιράκ τις οποίες χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις και ο συνασπισμός είναι ακόμη ένα παράδειγμα κλιμάκωσης και οξείας αντιπαράθεσης», σχολίασε ο Μπορέλ.