Ρόι Τάρπλεϊ: Γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1964. Δυστυχώς, έφυγε από κοντά μας μόλις 50 χρόνια αργότερα, νικημένος από το δεύτερο μεγάλο του πάθος μετά το μπάσκετ. Το αλκοόλ. Ο Ρόι Τάρπλεϊ πέτυχε πολλά στην καριέρα του, μα μοιάζουν ελάχιστα μπροστά σε όλα όσα θα μπορούσε να είχε κάνει αν του το επέτρεπαν οι καταχρήσεις.
Το πρόβλημα στο συκώτι τον πήρε πρόωρα από τη ζωή. Μια ζωή γεμάτη. Γεμάτη μπάσκετ, συναισθήματα, χαρές και λύπες. Γεμάτη ελπίδες και απογοητεύσεις. Γεμάτη αλκοόλ. Πολύ αλκοόλ.
Από τα… γεννοφάσκια του κιόλας, σε ηλικία μόλις 25 ετών, ο Ρόι είχε αρχίσει να δείχνει δύο πράγματα: το ένα ήταν πως θα εξελισσόταν σε έναν μεγάλο αθλητή. Το δεύτερο, πως για να γίνει αυτό θα έπρεπε να αλλάξει πορεία. Το 1986 επιλέγεται στο νο 7 των ντραφτ του NBAκ ια την επόμενη σεζόν συμπεριλαμβάνεται στην κορυφαία πεντάδα των ρούκι του NBA, ενώ μια χρονιά μετά είναι ο κορυφαίος “έκτος παίκτης”.
Τα προβλήματα, όμως, έρχονται πολύ γρήγορα. Στο ξεκίνημα της σεζόν 1989-90, μόλις στην τρίτη του σεζόν στο NBA, συλλαμβάνεται να οδηγεί μεθυσμένος. Ακολουθούν δύο αντίστοιχα παραπτώματα και η λίγκα αναγκάζεται να τον αποβάλλει. Θα περάσουν έξι χρόνια μέχρι να πατήσει και πάλι το παρκέ του NBA, όταν το 1995 επιστρέφει στους Μαβς, αλλά ένα νέο παράπτωμα φέρνει την οριστική και αμετάκλητη αποβολή του από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.
Ρόι Τάρπλεϊ: Η εμπειρία του στην Ελλάδα και το… καφάσι με τις μπύρες
Από το 1989, έως και το 1995, ο Τάρπλεϊ προσπαθεί να σώσει την καριέρα του παίζοντας σε ομάδες μακριά από το NBA. Κερδίζει δόξα, χρήματα και τίτλους. Φόρεσε τη φανέλα του Άρη τη σεζόν 1992-93, έπαιξε με τον Ολυμπιακό το 1993-94 και συγκαταλέγεται μέχρι και σήμερα στους καλύτερους ξένους που πέρασαν ποτέ από τον Πειραιά, παίζει στον Ηρακλη (1996), ενώ αργότερα θα αγωνιστεί με τη φανέλα του Έσπερου Καλλιθέας (1999).
Όμως ο Ρόι, παρ’ όλο που βλέπει τον κόσμο να τον λατρεύει σαν θεό και να τον κάνει σύνθημα στα χείλη του, συνεχίζει να έχει για δικό του θεό το ποτό. Ένας από τους “θρύλους” λέει πως σε ένα εκτός έδρας ματς του Ολυμπιακού για ευρωπαϊκό αγώνα, ο Ρόι Τάρπλεϊ “συλλαμβάνεται” από ανθρώπους της ομάδας το βράδυ στο δωμάτιό του με ένα μπουκάλι μπύρα στα χέρια.
Μικρό το κακό θα πει κάποιος. Ωστόσο αυτό ήταν ένα από τα πολλά μπουκάλια μπύρας που βρίσκονταν στο δωμάτιό του, αφού κάτω από το κρεβάτι του βρέθηκε ολόκληρο καφάσι με μπύρες, τις οποίες είχε καταναλώσει σε ελάχιστες ώρες ο Τάρπλεϊ.
Ρόι Τάρπλεϊ: Όταν έγινε συνώνυμο της κοκαΐνης
Ο Τάρπλεϊ βρήκε παρηγοριά στο αλκοόλ όταν αναγκάστηκε να σταματήσει τα ναρκωτικά. Δεν ήταν ο μόνος. Στα ’80s, υπήρξαν πολλοί αστέρες του NBA, κυρίως της νέας γενιάς, που είχαν μπλεξίματα με ναρκωτικά. Το νούμερο 2 του ντραφτ του 1986, όταν ο Τάρπλεϊ βρέθηκε στο νο 7, πέθανε το βράδυ της επιλογής του στο πάρτι που είχαν στήσει οι συμφοιτητές του στο Μέριλαντ από υπερβολική δόση κόκας.
Ο Κρις Ουάσμπερν που είχε επιλεγεί στο νούμερο 3 του ίδιου ντραφτ αποκλείστηκε από το ΝΒΑ για χρήση ναρκωτικών, κατέληξε άστεγος και χρήστης κρακ! Ο παίκτης που περπατούσε στον αέρα Κένι “Skywalker” Γουόκερ (στο νούμερο 5) είχε για πολλά χρόνια μπελάδες με τον νόμο πριν συμμορφωθεί και γίνει νομοταγής και εσχάτως ραδιοσχολιαστής. Ο Ουίλιαμ Μπέντφορντ, 6η επιλογή στο ίδιο ντραφτ έπαιξε έξι μέτριες σεζόν στο ΝΒΑ πριν εκδιωχθεί (φυσικά λόγω ναρκωτικών) και εκτίει πολυετή ποινή φυλάκισης για μια υπόθεση σχετική με ναρκωτικά.
Ο Τάρπλεϊ ήταν στο 7 του ίδιου ντραφτ και επτά θέσεις πιο κάτω ο Ουόλτερ Μπέρι. Πριν έρθει στην Ελλάδα ο Τάρπλεϊ είχε περάσει από την θρυλική κλινική αποτοξίνωσης που είχε φτιάξει ένας άλλος πρώην εθισμένος στα ναρκωτικά ο Τζον Λούκας που μετέπειτα έγινε και προπονητής. Στην βιογραφία του ο Λούκας μνημονεύει εκείνη τη γενιά και τον Τάρπλεϊ.
“Στο προαύλιο της κλινικής στη Φλόριντα είχαμε και ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ. Έγιναν μερικά μονά από τους παίκτες που είχαν έρθει στην κλινική για αποτοξίνωση. Όποιος τα έβλεπε νόμιζε ότι έβλεπε αγώνα ανώτερο του all star game του ΝΒΑ”.
Ρόι Τάρπλεϊ: Τα φτηνά ξενοδοχεία της παραλιακής
Στα τέλη της δεκαετίας του 2000 ο Ρόι Τάρπλεϊ περιφέρεται και αναζητεί ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του. Με παραπανίσια κιλά, με το αλκοόλ να έχει γίνει δεύτερη φύση του και με το ταλέντο του να έχει δώσει τη σκυτάλη στις μπύρες, η πτώση του υπήρξε απόλυτη.
Ο Τάρπλεϊ προσπαθούσε να πουλήσει το όνομά του και να βρει ένα συμβόλαιο να αγωνιστεί σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Αγαπούσε τη χώρα μας και έψαχνε κάπου να παίξει. Δεν τον ενδιέφερε που. Αρκεί να του έδιναν ένα κομμάτι ψωμί. Ή για την ακρίβεια, ένα μπουκάλι μπύρας.
Πριν από περίπου 8 χρόνια, με “πατημένα” τα 40, ο Τάρπλεϊ θεωρεί πως μπορεί να προσφέρει ακόμα και κάνει νέο ταξίδι στην Ελλάδα. Αναζητεί ομάδα, αλλά δεν βρίσκει. Κανείς δεν τον κοιτάζει. Καταλήγει να ζει σε ένα ξενοδοχείο τρίτης κατηγορίας στην παραλιακή και να περνάει με δανεικά από άλλους Αμερικανούς, οι οποίοι έπαιζαν μπάσκετ στη χώρα μας.
Ρόι Τάρπλεϊ: Η κόντρα με το NBA
Από το 2003 και μετά ο Τάρπλεϊ άρχισε έναν αγώνα επανένταξης και αποκατάστασης του ονόματος του στο ΝΒΑ. Κατέθεσε σχετικό αίτημα που απορρίφθηκε έναν χρόνο αργότερα, αν και περνούσε εβδομαδιαία αλκοτέστ όλο αυτό το διάστημα.
Όντας χρεοκοπημένος, κινήθηκε δικαστικώς εναντίον του NBA το 2007, υποστηρίζοντας πως υπήρξε θύμα ρατσιστικής συμπεριφοράς καθώς όπως ισχυριζόταν το πρόβλημα με το αλκοόλ τον είχε κατατάξει ως άτομο με ειδικές ανάγκες. Τον Ιανουάριου του 2009 η αγωγή διευθετήθηκε αν και οι όροι δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ.
Όσο ξαφνικά έφυγε από το ΝΒΑ, το ίδιο ξαφνικά έφυγε και από την ζωή. Πέθανε στις 9 Ιανουαρίου του 2015 σε ηλικία μόλις 50 ετών, νικημένος από τους εσωτερικούς του δαίμονες. Άφησε για κληρονομιά μεγάλες μπασκετικές στιγμές, έστω κι αν αυτές ήταν λίγες. Κάποιοι πιστεύουν ακόμα και σήμερα πως ο Ρόι Τάρπλεϊ υπήρξε ο καλύτερος ξένος που πέρασε ποτέ από τη χώρα μας…