Κόσμος

Ιράν: Ύψωσε λάβαρο πολέμου – Φόβοι για τρομοκρατικές επιθέσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη [pics&vid]

Ιράν: Κατά τη σιιτική παράδοση, οι κόκκινες σημαίες συμβολίζουν τόσο το άδικα χυμένο αίμα όσο και ένα κάλεσμα εκδίκησης υπέρ ενός ανθρώπου που έχει δολοφονηθεί.

Ιράν: Μία τεράστια κόκκινη σημαία, που σημαίνει ότι το Ιράν είναι έτοιμο για πόλεμο, υψώθηκε στο τέμενος Τζαμκαράν, Η κρατική τηλεόραση της χώρας μετέδωσε πλάνα από μια τελετή προς τιμήν του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε τις πρώτες πρωινές της Παρασκευής κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στο Ιράκ, κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Independent, η κόκκινη σημαία υψώθηκε πάνω από τους μιναρέδες στην ιερή πόλη των Σιιτών, Κομ, ενώ το συγκεκριμένο τζαμί θεωρείται ένας από τους ιερότερους χώρου για τους Σιίτες. Κατά τη σιιτική παράδοση, οι κόκκινες σημαίες συμβολίζουν τόσο το άδικα χυμένο αίμα όσο και ένα κάλεσμα εκδίκησης υπέρ ενός ανθρώπου που έχει δολοφονηθεί.  Όλα αυτά συμβαίνουν μετά την οργισμένη αντίδραση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που ορκίστηκε ότι η χώρα του λάβει «σκληρή εκδίκηση» από όσους ευθύνονται για το θάνατο του Σουλεϊμανί.

Πλέον, είναι θέμα χρόνου η εκδίκηση της Τεχεράνης για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί

Φόβοι για τρομοκρατικές επιθέσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ειδικοί προειδοποιούν ότι Iρανοί χάκερς μπορεί να περάσουν στην αντεπίθεση βάζοντας στο «μάτι» αμερικανικούς στόχους και όχι μόνο. Το Ιράν έχει αποδείξει τις δυνατότητές του στον τομέα αυτό ξανά και ξανά τα τελευταία χρόνια. «Αμερικανικές εταιρίες και οργανισμοί έχουν κληθεί να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας», προειδοποιεί στο λογαριασμό του στο Twitter ο Κρίστοφερ Κρεμπς, Διευθυντής της αμερικανικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια και την Υποδομή.

Την ίδια ώρα, ο πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ηγετικό στέλεχος των Γερμανών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ προειδοποιεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο στόχαστρο των τρομοκρατών ως αντίποινα για τον θάνατο του πανίσχυρου Ιρανού στρατηγού της περίφημης ομάδας Κουντς, Κασέμ Σουλεϊμανί.

Σε δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα «Bild», o ειδικός στο θέμα του Ιράν κρούει τον κώδωνα επισημαίνοντας ότι οι χώρες της γηραιάς ηπείρου μπορεί να είναι οι πρώτες που θα δεχτούν τα αντίποινα των Ιρανών ύστερα από την εξόντωση του ανθρώπου που κινούσε τα νήματα της εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή. Για πολλούς ο Σουλειμανί ήταν σύμβολο αντίστασης.

Στο μεταξύ, όλο και περισσότεροι εμπειρογνώμονες εκφράζουν φόβους ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα κινητοποιήσουν τους «εν υπνώσει θύλακες» της Χεζμπολάχ σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των Ιρανών ανωτάτων αξιωματούχων για «ιερό πόλεμο».

Το Ιράν θα τιμωρήσει τους Αμερικανούς για τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί, προειδοποιεί διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης

Το Ιράν θα τιμωρήσει τους Αμερικανούς οπουδήποτε βρίσκονται στην ακτίνα δράσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε αντίποινα για τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί, προειδοποίησε ο στρατηγός Γολαμάλι Αμπουχαμζέχ, διοικητής του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης στην επαρχία Κερμάν, αναφερόμενος και στο ενδεχόμενο επιθέσεων κατά πλοίων στον Κόλπο.

Το Ιράν επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να εκδικηθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, σύμφωνα με δηλώσεις του ιρανού στρατηγού που έγιναν χθες και μεταδόθηκαν σήμερα από το πρακτορείο Tasnim.

«Τα Στενά του Χορμούζ είναι σημείο ζωτικής σημασίας για την Δύση και διαπλέονται από μεγάλο αριθμό αμερικανικών πολεμικών πλοίων … ζωτικής σημασίας αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή έχουν ταυτοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό…περί τους 35 αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή μέχρι το Τελ Αβίβ βρίσκονται στην ακτίνα δράσης μας», προειδοποίησε. Στον Λίβανο, ο Μοχάμεντ Ράαντ, στέλεχος της τοπικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι η απάντηση του φιλοϊρανικού «άξονα αντίστασης» στον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί θα είναι αποφασιστική, μετέδωσε το δίκτυο al-Mayadeen TV.

Ο Μοχάμεντ Ράαντ αναφερόταν στις υπό ιρανική στήριξη ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή, από τον Λίβανο μέχρι την Υεμένη, οι οποίες ενίσχυσαν τον ρόλο του Ιράν ως περιφερειακής δύναμης τα τελευταία χρόνια.

Ο αξιωματούχος της Χεζμπολάχ πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «διέπραξαν σφάλμα» βάζοντας στο στόχαστρο τον Σουλεϊμανί και ότι θα το αντιληφθούν τις επόμενες ημέρες. Μία ημέρα μετά την εξόντωση του ισχυρού άνδρα του Ιράν σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή, το ΝΑΤΟ διέκοψε τις αποστολές στρατιωτικής εκπαίδευσης στο Ιράκ, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας Ντίλαν Γουάιτ. Στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ συμμετέχουν μερικές εκατοντάδες στρατιώτες. Σκοπός της, η εκπαίδευση των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων έπειτα από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Ντόναλντ Τραμπ: Διέταξα την επιδρομή στη Βαγδάτη για να αποτρέψω έναν πόλεμο, όχι να αρχίσω έναν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι δεν επιδιώκει «αλλαγή καθεστώτος» στην Τεχεράνη, μετά την εξόντωση του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, τον οποίο χαρακτήρισε «τρομοκράτη υπ’ αριθμόν ένα» σε διεθνές επίπεδο. Υποστήριξε πως έδωσε τη διαταγή στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να σκοτώσουν τον υποστράτηγο Σουλεϊμανί για να «αποτρέψει» το ξέσπασμα πολέμου και «όχι να αρχίσει έναν», ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασής του λέγοντας πως ο θανών διοικητής της Δύναμης Κουντς προετοίμαζε «άμεσες» επιθέσεις εναντίον αμερικανών στρατιωτικών και διπλωματών.

Ο Σουλεϊμανί είχε «πάθος» να «σκοτώνει αθώους», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, πριν προειδοποιήσει τους «τρομοκράτες» που βάζουν στο στόχαστρο Αμερικανούς.

«Θα σας βρούμε. Θα σας εξοντώσουμε. Θα προστατεύουμε πάντα τους διπλωμάτες μας, τους στρατιώτες μας, όλους τους Αμερικανούς και τους συμμάχους μας», διεμήνυσε ο Τραμπ σε δηλώσεις του στο ιδιωτικό κλαμπ του στο Μαρ-α-Λάγκο (Φλόριντα), όπου κάνει διακοπές. «Έχω βαθύ σεβασμό για τον ιρανικό λαό», είπε ακόμη και επέμεινε «δεν επιδιώκουμε αλλαγή καθεστώτος», πριν συμπληρώσει: «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε οποιαδήποτε δράση κριθεί απαραίτητη».

Η αμερικανική επιδρομή το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο υποστράτηγος Σουλεϊμανί, ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, υπαρχηγός της συμμαχίας σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ), καθώς και άλλοι τουλάχιστον έξι άνθρωποι.

Η Τεχεράνη διεμήνυσε ότι θα πάρει την «εκδίκηση» αυτή «σε κατάλληλο χρόνο και τόπο».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο τηλεφώνησε σε ομολόγους του σε πολλές πρωτεύουσες χθες για να τους διαβεβαιώσει πως η Ουάσινγκτον «δεσμεύεται στην αποκλιμάκωση», ανάμεσά τους αυτούς της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας. Ωστόσο η εξόντωση του Ιρανού υποστρατήγου βύθισε τον κόσμο ολόκληρο στην αβεβαιότητα, εγείροντας φόβους για «νέο πόλεμο στον Κόλπο» τον οποίο «ο κόσμος δεν μπορεί να ανεχθεί», όπως το έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε πολλές πρωτεύουσες κυριαρχεί η ανησυχία. Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν ανέφεραν έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή τους πως ανησυχούν για τον κίνδυνο ακόμη πιο «σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης» στη Μέση Ανατολή. Πεκίνο και Λονδίνο απηύθυναν εκκλήσεις για «αποκλιμάκωση», όπως και η ΕΕ. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αλματωδώς χθες· οι αγορές φοβούνται τις δυνητικές επιπλοκές, πιθανόν ακόμα και τον αποκλεισμό του στενού του Χουρμούζ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο