Κόσμος

Τουρκία: Οργή για τον EastMed – “Βρώμικη συμφωνία που δεν θα κρατήσει”

Τουρκία: Άμεση ήταν η αντίδραση της γειτονικής χώρας που απάντησε με προκλητική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τουρκία: Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στις υπογραφές ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για τον αγωγό EastMed. Αυτό οδήγησε το Υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας να εκδώσει προκλητική ανακοίνωση. Σε αυτή αναφέρει ότι η συμφωνία είναι βρώμικη και δεν πρόκειται να κρατήσει.  Παράλληλα, δήλωσε ότι κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει.

«Η υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed είναι ένα νέο παράδειγμα μάταιων προσπαθειών στην περιοχή να αποκλείσουν την χώρα μας και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρεια Κύπρου», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Ο πιο οικονομικός και ασφαλής δρόμος για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο και η διανομή τους στις καταναλωτικές αγορές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, είναι η Τουρκία», υπογράμμισε ο Ακσόι στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Ο αποκλεισμός τόσο ο δικός μας όσο και των Τουρκοκύπριων είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι κάποιες χώρες επιδιώκουν κακές πολιτικές συμφωνίες αντί της συνεργασίας. Υπενθυμίζουμε στους εμπνευστές αυτού του σχεδίου ότι αυτές οι βρώμικες συμφωνίες δεν έχουν μέλλον, όπως συνέβαινε στο παρελθόν», καταλήγει η ανακοίνωση.

DW: Απόρριψη του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης η συμφωνία για τον EastMed

Ως μια κίνηση στην διπλωματική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου που σηματοδοτεί ουσιαστικά την έμπρακτη απόρριψη του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών ερμηνεύουν πολιτικοί αναλυτές στην Κύπρο την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed.

Η επόμενη πράξη για τον ΕastMed θα παιχτεί μετά το 2022, σημειώνει η DW, αφού μετά τη σημερινή υπογραφή θα ακολουθήσει μελέτη βιωσιμότητας του αγωγού, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια. Το κόστος της μελέτης ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 35 θα αντληθούν από ευρωπαϊκά ταμεία. Η μελέτη αναμένεται να καταδείξει την βιωσιμότητα του έργου λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος κατασκευής και το περιεχόμενο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου.