Κόσμος

Λιβύη: Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν για Λιβύη και Συρία

Λιβύη: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ζήτημα της Λιβύης, με τους Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία.

Λιβύη: Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, συζήτησε την κατάσταση στη Λιβύη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την είδηση γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία, λίγο μετά την έγκριση, από την τουρκική εθνοσυνέλευση, της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στην Τρίπολη.

Οι δύο ισχυροί άντρες «υπογράμμισαν τη σημασία της διπλωματίας στην επίλυση περιφερειακών ζητημάτων», προστίθεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Επίσης, συζητήθηκε και η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ανέφερε ότι μια τέτοια αποστολή «θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου». Απηύθυνε επίσης έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει κατεπειγόντως στην εξέλιξη αυτή. 

Νωρίτερα σήμερα, πέρασε από το τουρκικό κοινοβούλιο το νομοσχέδιο, με το οποίο επιτρέπεται η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη. Έτσι, ο Ερντογάν με την απόφαση αυτή τάσσεται και τυπικά στο πλευρό του Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Σύμφωνα με την Hurriyet, η εξουσιοδότηση προβλέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων για ένα χρόνο στη Λιβύη, λόγω των εξελίξεων στην χώρα που απειλούν τα συμφέροντα της Άγκυρας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα και των τουρκικών σκαφών που πλέουν στη Μεσόγειο.

Η αποστολή στρατευμάτων γίνεται μετά από αίτημα του πρωθυπουργού της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, στο πλαίσιο του μνημονίου αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η τουρκική εθνοσυνέλευση επικύρωσε το αίτημα της κυβέρνησης με 325 βουλευτές να ψηφίζουν «υπέρ» και 184 ψήφους «κατά». Η συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες (Τουρκία και Λιβύη) αφορά τα θαλάσσια σύνορα αλλά και τη συνεργασία σε στρατιωτικά ζητήματα, γεγονός που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων ιδιαίτερα από την Ελλάδα. Σχετικά με τη συμφωνία των δύο χωρών και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είχε εκφράσει την αντίθεσή του.