Ελλάδα

Στοίχημα της κυβέρνησης το εθνικό κτηματολόγιο

Εθνικό κτηματολόγιο: Πρόκληση αποτελεί για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η δημιουργία ενός ψηφιακού εθνικού κτηματολογίου. Σε ποιες περιοχές δόθηκε παράταση για την υποβολή δηλώσεων.

Εθνικό κτηματολόγιο:  Μεταβατική χρονιά θα είναι το 2020 για το εθνικό κτηματολόγιο αφού από το σύστημα των υποθηκοφυλακείων θα περάσει στο ψηφιακό. Τους επόμενους μήνες μάλιστα αναμένεται να λυθούν οι εκκρεμότητες με τις πέντε μελέτες, αρχή γενομένης από το Ρέθυμνο, προκειμένου να συλλεχθούν οι δηλώσεων ιδιοκτησίας στις τελευταίες περιοχές. Επίσης θα γίνουν δομικές αλλαγές στις επιτροπές που εξετάζουν τις αντιρρήσεις των πολιτών, ώστε να επανεκκινηθεί η διαδικασία. Όπως ανέφερε στην “Καθημερινή” ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», Στέφανος Κοτσώλης, «γίνεται ορατή η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης έως το 2022- 2023. Περνώντας στη δεύτερη φάση, αυτή της προανάρτησης και ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, γίνεται πλέον συνείδηση στον κόσμο ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».

Τι πρέπει να περιμένουμε το 2020:

  • Μετά το κλείσιμο ακόμα 12 μελετών ξεκινά για την πλειονότητα των περιοχών η επόμενη φάση: η διόρθωση των στοιχείων ώστε σε περίπου έξι μήνες να γίνει η πρώτη ανάρτηση (προανάρτηση) των κτηματολογικών πινάκων.
  • Οι περιοχές που έχουν απομείνει και οι οποίες ήταν αυτές που ξεκίνησαν τελευταίες θα λάβουν παράταση όπως έχει προαναγγελθεί, καθώς θα ήταν άδικο να μην έχουν την ίδια μεταχείριση με τις υπόλοιπες περιοχές. Πρόκειται για τις περιφερειακές ενότητες Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης, όπου η συλλογή δηλώσεων τυπικά έχει λήξει στις 18 Δεκεμβρίου, τις περιφερειακές ενότητες Λήμνου και Λέσβου, όπου η προθεσμία λήγει στις 2 Ιανουαρίου και τις περιοχές Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, που λήγει στις 22 Ιανουαρίου.
  • Θα ανατεθούν οι πέντε «ορφανές» μελέτες, οι οποίες είχαν κολλήσει λόγω δικαστικών εμπλοκών: οι τρεις που αφορούν περιοχές της Κρήτης (Ρέθυμνο, Χανιά και οι περιοχές Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου), η περιοχή Κέρκυρας – Θεσπρωτίας και το υπόλοιπο των Κυκλάδων (Ανδρος, Τήνος, μισή Μύκονος, Πάρος – Αντίπαρος, Νάξος και Μικρές Κυκλάδες, Ιος, Σαντορίνη, Ανάφη, μισή Μήλος, Κέα και Κύθνος). Η πρώτη μελέτη που λογικά θα απεμπλακεί είναι αυτή του Ρεθύμνου, καθώς υπήρξε δικαστική απόφαση και το θέμα επανέρχεται στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μέσα στον Ιανουάριο. Τον ίδιο μήνα αναμένεται να εκδοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατίας και η απόφαση για το υπόλοιπο των Κυκλάδων. Συνολικά οι πέντε «ορφανές» μελέτες αντιστοιχούν σε 2,7 εκατομμύρια δικαιώματα (7% της χώρας). Αυτό σημαίνει ότι η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στις περιοχές αυτές θα ξεκινήσει λογικά μέσα στο 2020.
  • Λύση σχεδιάζεται να δοθεί και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε Ρόδο, Κω και μισή Λέρο. «Στις περιοχές αυτές υπάρχει κτηματολόγιο αλλά δεν κουμπώνει με το σύγχρονο. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης και φορείς της Ρόδου ώστε να καταλήξουμε σε μια κοινώς αποδεκτή λύση. Το πιθανότερο είναι να προκηρυχθεί μια νέα μελέτη», εξηγεί ο κ. Κοτσώνης. Η συγκεκριμένη περιοχή αντιστοιχεί σε 800.000 δικαιώματα (2% της χώρας). «Επειδή οι περιοχές αυτές είναι πολύ σημαντικές από οικονομική άποψη για τη χώρα, καθώς συγκεντρώνουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, πρέπει τα πράγματα να είναι όσο πιο καθαρά γίνεται. Φοβάμαι ότι θα έρθουν πολλά πράγματα στην επιφάνεια, όχι μόνο τεχνικά προβλήματα, αλλά και καταπατήσεις, πλαστογραφίες και άλλα».
  • Θα υπάρξουν δομικές αλλαγές στο σύστημα εξέτασης των αντιρρήσεων των πολιτών. «Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους σχεδιάζουμε να θεσπίσουμε έναν νέο τρόπο εξέτασης των αντιρρήσεων, πιο αποτελεσματικό και λειτουργικό. Οι αλλαγές θα αφορούν θέματα όπως ο τρόπος σύστασης των επιτροπών, οι ειδικότητες όσων τις στελεχώνουν, οι περιορισμοί στον αριθμό των συνεδριάσεων, οι αμοιβές των στελεχών».
  • Θα ξεκινήσει το πέρασμα από τη σημερινή δομή στη νέα, οριστική δομή του κτηματολογίου (η διαδικασία έληγε στις 17 Ιανουαρίου 2020 και πρόσφατα παρατάθηκε για δύο έτη. «Το μεγάλο στοίχημα είναι να ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός», λέει ο κ. Κοτσώλης. «Μέσα στο έτος θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα πρώτα 30-35 κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα, όσα είναι πιο ώριμα. Θα επιλεγεί ένα ανά Περιφέρεια το οποίο θα ενισχύσουμε επιτόπου με ειδικούς, που θα αναλάβουν τα διοικητικά ζητήματα. Έτσι, αντί οι ενέργειές μας να γίνονται κεντρικά, από την Αθήνα, θα γίνονται από ένα γραφείο ανά περιοχή το οποίο θα αναλάβει την υποστήριξη της μετάβασης στο νέο σύστημα για τα υπόλοιπα που προβλέπει ο σχεδιασμός. Αυτό, όμως, που κατά τη γνώμη μου θα κάνει τη διαφορά είναι η ψηφιακός μετασχηματισμός του κτηματολογίου», σημειώνει ο κ. Κοτσώλης, καταλήγοντας: «Όπου ανοίγουν νέα κτηματολογικά γραφεία, θα προσφέρουν από την πρώτη στιγμή μία σειρά από ψηφιακές υπηρεσίες προς τον πολίτη, όπως την έκδοση πιστοποιητικών. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η διασύνδεση με τα μητρώα των συμβολαιογράφων και των δικηγορικών συλλόγων. Θέλουμε το κτηματολόγιο να δημιουργεί όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα στον πολίτη, να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες χωρίς να θυσιάζεται βέβαια η αξιοπιστία του».

Με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Δημητρίου Οικονόμου, δίνεται παράταση έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2020 για την υποβολή των δηλώσεων του Εθνικού Κτηματολογίου.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, περιλαμβάνονται οι περιοχές που ανήκουν στους Καλλικρατικούς Δήμους:

  • Περιφερειακή Ενότητα Ιθάκης: Δήμος Ιθάκης.
  • Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας: Δήμος Κεφαλονιάς και προ-καποδιστριακοί Οργανισμοί Τοπικοί Αυτοδιοίκησης.
  • Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου: Δήμος Ζακύνθου και προ-καποδιστριακοί Οργανισμοί Τοπικοί Αυτοδιοίκησης.

Όσον αφορά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, περιλαμβάνονται οι περιοχές που ανήκουν στους Καλλικρατικούς Δήμους:

  • Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου: Δήμος Λήμνου και Δήμος Αγίου Ευστρατίου.
  • Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου: Δήμος Λέσβου και προ-καποδιστριακοί Οργανισμοί Τοπικοί Αυτοδιοίκησης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο