Κόσμος

Εμανουέλ Μακρόν: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο για τη Λιβύη

Εμανουέλ Μακρόν: Επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, είχε ο Γάλλος πρόεδρος προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση που ταλανίζει τη Λιβύη.

Εμανουέλ Μακρόν: Να βρεθεί μια πολιτική λύση με το ζήτημα της Λιβύης θέλει τόσο ο πρόεδρος της Γαλλίας, όσο και αυτός της Αιγύπτου. Για τον λόγο αυτό οι δύο ισχυροί άντρες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν εξέτασαν όλες τις τελευταίες εξελίξεις. «Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη διμερή συνεργασία για να βρουν μια πολιτική λύση στην κρίση στη Λιβύη» ανέφερε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας, πρέσβης Μπάσαμ Ράντι.

Σύμφωνα με τον πρέσβη, ο Αιγύπτιος ηγέτης Αλ Σίσι τόνισε ότι «η στάση του Καΐρου για την κρίση στη Λιβύη είναι σαφής, καθώς εστιάζεται στην αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Λιβύη, στη στήριξη των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στη διακοπή της παράνομης ξένης παρέμβασης στις εγχώριες υποθέσεις της Λιβύης». Παράλληλα, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών αφορούσε επίσης την ενίσχυση της μεταξύ τους διμερούς συνεργασίας.

Από την πλευρά της η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι των δύο χωρών μίλησαν για «τους κινδύνους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης» στη Λιβύη και κάλεσαν «το σύνολο των διεθνών και λιβύων παραγόντων στη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση».

«Εξέφρασαν τη βούλησή τους να βρεθεί μια πολιτική συμφωνία μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών ώστε να αποκατασταθεί η ενότητα και η πλήρης κυριαρχία της Λιβύης», προστίθεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε την Πέμπτη τον δρόμο για μια άμεση τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη ανακοινώνοντας πως θα διεξαχθεί προσεχώς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την αποστολή στρατευμάτων τα οποία θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση της Τρίπολης εναντίον του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.

Οι Μακρόν και Σίσι «συμφώνησαν να δράσουν σε στενό συντονισμό στην προοπτική της διάσκεψης του Βερολίνου και για να διευκολύνουν μια αποφασιστική επανάληψη των διαλιβυκών διαπραγματεύσεων». Οι δύο αρχηγοί κρατών αναφέρθηκαν εξάλλου στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και «εκτιμούν πως το πρωτόκολλο συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών τους είναι αντίθετο στο δίκαιο της θάλασσας» και «συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα αυτό».

Τουρκία: Έτοιμη να στείλει Σύρους αντάρτες στη Λιβύη.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει Σύρους αντάρτες στη Λιβύη, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης στρατιωτικής υποστήριξης που θα προσφέρει στην Τρίπολη., Την είδηση έκανε γνωστή το πρακτορείο Reuters που επικαλείται τουρκικές πηγές. Οι πηγές αυτές, δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και δύο στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, είπαν στο πρακτορείο ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη στείλει Σύρους μαχητές στη Λιβύη στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης στρατευμάτων. Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα αναπτύξει στρατό στη Λιβύη, κατόπιν αιτήματος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ.